IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добри новини за биткойна в последния ден на януари

Китай иска биткойн платформите да се регистрират, за да се признае размяната като отделна бизнес категория и като законна

16:58 | 31.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Добри новини за биткойна в последния ден на януари

Добри новини за биткойна в последния ден на януари. Една от най-известните платформи за търговия с виртуалната валута възобнови своята дейност след наложените строги мерки от Централната банка на Китай (People's Bank of China, или PBОC), съобщава CNBC.

Платформата за търговия с дигиталната валута BTC China е една от най-старите, ако може така да се определи, имайки предвид "младите“ години на биткойна, но и доскоро, по данни на Bitcoinity.org, бе най-голямата в света. През декември компанията реши да спре да приема сделки, деноминирани в юани, заради натиска върху доставчиците на платежни услуги, оказан от централната банка на Поднебесната империя да прекратят предлагането на клирингови услуги посредством дигиталното парично средство.

Изглежда, че решението е било преразгледано. Изпълнителният директор на BTC Боби Лий China разкри пред CNBC, че платформата ще заработи тъкмо навреме за празниците около Китайската нова година.

В началото на декември китайското правителство забрани на местните банки да осъществяват разплащания посредством биткойни поради засилените опасения за пране на пари. Решението дойде, след като регулаторните органи по целия свят започнаха активно да обсъждат въпроса за законовата легитимация на дигиталното парично средство. Засилените коментари бяха провокирани от рязкото поскъпване на биткойните, които в края на ноември прекрачиха границата от 1 000 долара за брой.

BTC China междувременно работеше с ваучерна система, чрез която позволяваше на потребителите да си върнат парите, като по този начин инвеститорите отново можеха да обменят своите биткойни за юани. Въпреки това Лий е преразгледал внимателно решението на PBOC и е установил, че предупреждението се е отнасяло само за банките и доставчиците на платежни услуги.

Според него PBOC всъщност е искала да каже, че биткойн платформите просто трябва да се регистрират в Министерството на промишлеността и информационните технологии, като по този начин се признава обмяната на валутата като отделна бизнес категория и като законна.

Сега BTC China приема депозити в юани посредством своята корпоративна банкова сметка, но все още не работи с доставчиците на платежни услуги.

След новините за забраната през декември цената на биткойна падна до 600 долара, след което към края на декември и през януари се стабилизира до 800 долара. Въпреки обрата виртуалната валута се разменя за 929 долара на платформата Mt Gox и за 849 долара според индексът на CoinDesk, който обобщава цените на биткойна по света.

Графика: Investing.com

Липсата на промяна в цената Лий обяснява с „охлаждащия ефект“, който Централната банка на Китай има върху дигиталните пари в страната. По негови думи от декември досега обемите са спаднали. Той не очаква трендът да се обърне изведнъж. Според него доставчиците на платежни услуги са изгубили много, но се надява, че в дългосрочен план едно по-формално становище на PBOC ще позволи на двата сектора да работят като един.

Независимо от това, предупреждението на централната банка от декември относно волатилността на биткойна е положително в много аспекти, тъй като потребителите в Китай сега подхождат по-предпазливо към криптовалутата, заключава Боби Лий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още