IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад в цената на биткойна заради нови арести в САЩ

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения за пране на пари и участия в измами на собственици на платформи за търговия с биткойни

21:26 | 27.01.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спад в цената на биткойна заради нови арести в САЩ

Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че Робърт Файела, познат като BTCKing, и Чарли Шрем от BitInstant.com са били арестувани и обвинени в пране на пари, предава ВВС.

По думите на властите и двамата са участвали в схема за продажбата биткойни на стойност повече от 1 млн. долара на потребителите на онлайн портала Silk Road. Миналата година сайтът бе затворен, а собственикът му бе арестуван. Очевидно тъмната страна на дигиталната валута се проявява отново и последват още арести.

Шрем е бил арестуван на летище „Кенеди“ в Ню Йорк. В понеделник той е трябвало да се яви в съда. Файела пък бил арестуван в дома си в Кейп Корал, щата Флорида.

Шрем е обвинен в оказване на натиск над Файела за използването на BitInstant.com за поръчка на огромно количество биткойни, които да бъдат продадени на потребителите на Silk Road, които анонимно са купували наркотици през сайта.

Властите споделят, че Шрeм е знаел, че биткойните се използват за подобни цели. Поради тази причина той е нарушил Закона за банковата тайна. Актът изисква финансовите институции в САЩ да уведомяват властите за всяка дейност, будеща подозрение, че става дума за пране на пари.

Чарли Шрем е основател и вицепрезидент на Bitcoin Foundation – сдружение, което защитава биткойна в качеството му на алтернативна валута. BitInstant пък е една от най-големите платформи за размяна на биткойни в интернет. Инвеститори в BitInstant са и небезизвестните близнаци Тайлър и Камерън Уикълвос.

След публикуването на новината цената на биткойна* падна до 964 долара преди отново да се покачи до 974 долара.

Графика: Investing.com

По-рано цената на дигиталната валута на платформата Bitstamp падна до 773 долара преди да се качи до 800 долара, пише MarketWatch.

* Информацията за цените е актуална към 21:25 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
Ммммм ако някой си е купил такива, вцелил е, особено ако ги продаде на момента. Няма да му искам комисиона за съвета ^_^
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 0
popo323
преди 10 години
Не знам , но все ми се струва ,че това е новият балон. Който е направил милионите до тук добре , но някои ще загубят доста в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 18
2012
преди 10 години
за съжаление гледам, че още много комунисти са останали живи които са готови да забранят едва прохождащия капиталов пазар в България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
abdul
преди 10 години
Ами да забраним NYSE, там не се ли перат пари ? Ами БФБ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още