IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия: Биткойнът е стока

Дигиталните пари не са валута или платежен инструмент, заявиха от централната банка на страната

11:59 | 20.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Финландия: Биткойнът е стока

Тенденцията за представяне на държавни становища по случай набиращата все по-голяма сила виртуална валута биткойн застигна и Финландия. Според властите в северната европейска страна дигиталното парично средство не отговаря на определението за валута, като вместо това попада в категорията на стоките.

"Като се има предвид определението за официална валута, което е предвидено в закона, биткойнът не е това. Той също така не е платежен инструмент, защото законът предвижда, че платежните инструменти трябва да имат емитент за своите операции", заяви в интервю Паеви Хейкинен, шеф на надзора на централната банка на Финландия. "На този етап биткойнът е по-сравним със стоките", допълни още той.

Финландия е последната страна, която се опитва да се пребори със засилването на влиянието на виртуалната валута, която не е контролирана от нито една централна банка или правителство. В последните месеци много регулатори на Стария континент предупредиха за рисковете, свързани с използването на дигиталните валути като заместител на фиатните пари. Това доведе до множество мнения в полза на въвеждането на регулации, които да предпазят вложителите от потенциални загуби.

Наскоро правителството на Норвегия също реши да не квалифицира биткойна като валута. Датските финансови органи пък оповестиха плановете си да изготвят регулаторна рамка за успешното третиране на дигиталните парични средства.

В световен мащаб настроенията спрямо биткойна са смесени. От една страна китайските власти забраниха на местните финансови институции да извършват разплащания посредством електронното парично средство. Същевременно обаче в САЩ мненията са по-скоро позитивни на този етап, като лека подкрепа отправи дори председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. Кандидатът за сенатор от Тексас Стив Стокман пък реши да приема дарения в биткойни за кампанията си.

След силната волатилност през цялата 2013 г. в последните седмици цената на биткойна запазва относителна стабилност. По време на ранната търговия на Стария континент в първия ден на новата седмица един брой от дигиталното парично средство се разменя за 962,96 долара при дневен ръст от 2,79 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 10 години
напротив пари са си. Парите са стока посредник (в този смисъл не лъжат че са и стока). Тази стока-посредник трябва да притежава 3 качества - фрагментируемост, мобилност и прогнозируем добив. Изискването за емитент е изкуствено привнесеноа, за да има контрол върху икономиката. Но и без емитент парите ще са пари стига да се припознават като разплащателно средство. Биткойна има всички характеристики на пари. Виж обявяването им за незаконни е съвсем друг въпрос. А и ми е съмнителна подкрепата на американците - явно са открили слабо място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
IQ96
преди 10 години
за пореден път финландците показват , че са умни и практични хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още