IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank: Биткойнът е силно спекулативен

В Германия обаче криптовалутата все още е "нишов феномен", смята членът на Борда на банката Карл-Лудвиг Тиеле

15:21 | 07.01.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bundesbank: Биткойнът е силно спекулативен

Германската централна банка предупреди за съществуващите рискове от интернет валутата боткойн.

„Заради своя дизайн и заради голямата си волатилност биткойните са силно спекулативни", каза членът на Борда на Bundesbank Карл-Лудвиг Тиеле пред германския икономически всекидневник Handelsblatt. За виртуалната валута не съществувала държавна гаранция и тя би могла по принцип да доведе до пълна загуба за инвеститора.

Биткойните бяха изобретени през 2009 г. като отговор на международната финансова криза. Създадени са от неизвестен програмист, който е искал да изгради една независима от правителства, централни банки и други финансови институции валута. Виртуалните пари се изчисляват чрез сложни процедури, а максималният им размер е ограничен. 

Обменният курс към истинските валути варира силно – така например в края на миналата седмица един биткойн струваше 900 долара, а в понеделник на борсата Mt Gox цената значително се повиши до 1000 долара за биткойн. Причината за това беше очевидно решението на производителя на игри за социални медии Zynga да даде възможност за разплащане с криптовалутата в някои области.

Преди Bundesbank и Европейският банков регулатор (European Banking Authority – EBA) и други национални централни банки предупредиха за рисковете от виртуалната валута за потребителите. За Германия обаче Тиеле смята, че все още битокойните са "нишов феномен".

Според Тиеле ежедневно в световен мащаб се осъществяват около 70 000 сделки с биткойни. „Това е незначителен дял, ако си дадем сметка, че само в Германия на ден има по 24,6 милиона кредитни трансфери и 35,2 млн. директни дебити“, заяви германският банкер.

По време на следобедната сесия на Стария континент един биткойн се разменя за 989 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
avramcho
преди 10 години
щом излизат с подобен коментар , най-вероятно вече са направили списък на инвеститорите - осигуряващи "Ликвидност" ;)и предстои да го "публикуват" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
.. портфейла точно NSA се оказа с голям резерв иззети БТ.... иначе нямам против да си спекулирате и печелите. Но не ми го навирайте като редовна валута. Особено за средностатистическия Бай *** дето верва в Стар Уорс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Абдуле след няколкото закрити биткойн портфейла само ноември мога да ти кажа, че DISTRIBUTED, DECENTRALIZED технически и логически не могат да се свържат със Secure. Още нещо относно Cryptocurrencies. Това е алгоритъм. Само преди месец стана ясно, че NSA разполага с backdoors за всички известни криптографски алгоритми (някой от тях пуснати от самите NSA) работещи с криптиране на пароли и трафик (включително трафик по GSM протокола). Сега криптовалутата разбира се не е парола или интернет трафик а съвсем друг протокол, но ще ти кажа нещо като поговорка в този случай:---Когато часовникът удари 13 пъти, не само че последният е грешен, но ипоражда съмнение в останалите дванайсет...---Добави това, че този който е измислил криптогравския алгоритъм за БТ е неизвестен човек или организация с японски псевдоним... Реално може да е разработено (и backdoorn-ато), точно от NSA или подобна агенция. Защото НИКОЙ не знае кой го е измислил. След закриването на няколко портфейла..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Разбрах, " there is no common definition or understanding of decentralization. The meaning of decentralization may vary in part because of the different ways it is applied" Оспорваш ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАНЕ - имаш право. Не е ясно дефинирано. Дефинира се от начина на прилагане. При биткойн официално всеки може да майни, при твоя случай само 3 търговски банки. Мисля, че разликата в прилагането на децентрализацията е очевидна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Криптовалутата е реално въплащение на кеша в интернет. Има държави, като Хонг Конг например, където няма централна банка, а три търговски банки копаят местната валута :) Де факто имаш децентрализирано печатане на кеш и децентрализирна дистрибуция, когато хората дирекно разменят кеш без посредничеството на търговските банки и ако искат могат да скрият кеша от данъчните :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
1) Какво е "криптовалута" по твоите дефиниции ? Може да метнеш един поглед в уикипедия : "Cryptocurrencies are at bottom specifications regarding the use of currency which seek to incorporate principles of cryptography to implement a DISTRIBUTED, DECENTRALIZED and secure information economy"... Те по дефиниция са децентрализирани и отиваме в изходна позиция. Нещо повече ! Няма как ЕЦБ, ФЕД или който и да било друг да "емитира" подобно нещо (следва директно от дефиницията).2) Пейпал го играе клирингова къща.3) Разплащанията с биткойн могат да стават по много начини един (полезният) от който е подобен на пейпал. Платформа, която прави клиринг с биткойни. Има стотици в интернет вече. BitPay е една от тях.4) Разбира се винаги има валутен риск, но не и толкова сериозен колкото казваш. Биткойн е достатъчно, голям, разпространен и фрагментиран, за да гарантира добра ликвидност намаляваща валутния риск до няколко процента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
MZ/X
преди 10 години
Не подвеждай хората! В България се облагат всякакви доходи, включително и от Биткойни! Има графа доходи от други източници в което влиза всичко! Това, че по лесно може да скриеш биткойните от данъчните не означава, че са неотриваеми, защото преди това си дал няква валута от сметка, която се вижда!Въпрос на изчислителен капацитет е някой да хакне биткойна и да си напечата колкото си иска! Колкото по голямо става количеството и цената се вдига, толкова по голям е шансът някой да го направи, включително организации, като ЦРУ и т.н. за които парите и изчислителния капацитет не е проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Peytsch
преди 10 години
Собственик на биткоини не е длъжен да ги декларира пред данъчните, не следва да ги продава, а да ги напрупва...Стойностно те се променят , но не и количествено по сметката му...Освен ако нуждата го накара да продаде част от тях...Но по принцип може да е сигурен че инфлация при тях няма. Няма БСП и Жан...Няма МВФ и най-вече няма данък 10% дори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Идеята ми беше ЕЦБ или Фед да емитират криптовалута с която да могат да се заобиколят търговските банки при разплащания, но до някъде подобна услуга е и Пейпал.Като много разбираш би ли ми обяснил как стават разплащанията с биткойни и защо да нямат участниците сериозен валутен риск при тези сделки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Ецб/фед да емитират биткойни ли мзх :-D. Ако ли не ко по-точно имаш в предвид под "такава валута" :-D...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още