IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският банков орган предупреди за рисковете от биткойна

Електронните пари са напълно нерегламентирани и оставят хората без хеджиране от евентуален срив, заявиха от институцията

14:57 | 14.12.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейският банков орган предупреди за рисковете от биткойна

Водещият банков регулатор на Стария континент отправи сериозно предупреждение за рисковете, които следват от използването на биткойни, пише CNN.

В доклад от петък Европейският банков орган (ЕБО) предупреди пазарните участници, че всяка инвестиция в дигиталната валута може да бъде болезнена. Институцията посочи, че електронните парични средства са напълно нерегламентирани и оставят хората без хеджиране от евентуален срив.

Посланието на ЕБО дойде на фона на множеството коментари от инвеститори, технологични гурута и обикновени трейдъри, които засилват доверието си в биткойните. Основните надежди са, че алтернативното парично средство може да се превърне в легитимна глобална валута, която да не е регулирана от нито една държава.

Доверието в биткойните се засили допълнително през тази седмица, след като фондът за рисков капитал Andreessen Horowitz обяви, че инвестира над 20 млн. долара чрез стартъпа Coinbase.

Докладът на ЕБО обаче предупреждава, че всички видове "дигитални портфейли" са изложени на риск от хакване, което може да остави инвеститорите с празни джобове.

Дигиталната валута биткойн бе създадена от анонимен компютърен специалист или екип от експерти в началото на 2009 г. Основният плюс на паричното средство е неговата независимост от централните банки и политиците.

През миналата седмица Китайската централна банка забрани на финансовите институции в страната да извършват сделки с биткойни.

Въпреки това валутата получи известна подкрепа от Федералния резерв на САЩ, включително от председателя Бен Бернанке. По думите му паричното средство "може да гарантира дългосрочна надежност" и да бъде част от международната система за разплащане.

Стойността на един биткойн нарасна значително през тази година – от около 13 долара през януари до над 1 200 долара преди дни. Днес по обед един брой от дигиталното парично средство се разменяше за 919,99 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
_PMP_
преди 10 години
A5/1 няма нищо общо с криптовалутите. Логаритъм, алгоритъм...не въвеждата рабите банкови в заблуждения чадо...не е банкоугодно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Освен ако някой не притежава алгоритъма как се генерират ключове. Пример:http://yro.slashdot.org/story/13/12/14/0148251/nsa-able-to-crack-a51-cellphone-cryptoт.е. колкото и да си мислиш, че нещо е сигурно защото ключа се разбива трудно, винаги има някой, който знае логаритъма по който се генерират ключовете. Статията която ти посочих е пример, как НСА може да чете всеки СМС пуснат по ГСМ мрежите, колкото и да си мислиш, че си защитен от някаква криптография.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
vankata89
преди 10 години
Колкото повече ревът банките толкова повече се кефя. Само да уточня че не притежавам bitcoin понеже мисля че е възможно срив а пътя нагоре не вярвам да мине 2-3 повече от сега просто риска не си струва вече, но знае ли човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
vankata89
преди 10 години
Системата мисля че работи горе долу така. Ти имаш на твоя компютър както и на всеки друг компютър в мрежата на bitcoin база данни със всички транзакции извършени някога това представляват нодовете, но за да можеш да видиш тези транзакции или да направиш нови ти трябва ключ който само ти имаш. Възможноста да го генерираш с brute force клони към плюс безкрайност така че това са глупости че може масово да се ханат bitcoin портофейлите това е якото на мрежата че транзациите не се пазят на централно място а ги има на всички компове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Lucifer
преди 10 години
Биткойн е последната надежда на $. Само виртуалната валута може да обере пасивите на лавината напечатани и необезпечени с нищичко $. Вероятно ще има още едно яко поскъпване и после разбира се "всички дигитални портфейли" ще бъдат задължително хакнати и така $ пак ще бъде облечен в стойност. Как да не обереш луфта при толкова шарани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още