IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия не разглежда биткойн като реално парично средство

Осло ще признава електронната валута за актив и ще начислява данък капиталова печалба

12:45 | 13.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Норвегия не разглежда биткойн като реално парично средство

Дигиталната валута биткойн получи нов шамар, след като по-рано през седмицата Кипърската централна банка заклейми паричното средство. Правителството на най-богата държава на Скандинавския полуостров – Норвегия, заяви, че виртуалните пари не са реално парично средство.

"Биткойните не попадат в обхвата на обичайното определение за пари или валута", заяви Ханс Кристиан Холте, ръководител на Агенцията за данъчно облагане на Норвегия. "Направихме някои оценки на това какъв е правилният ход... и те ще попаднат в данъчната система", добави той.

Въпреки че няма да ги разглежда като валута, Осло ще признава биткойните за актив и ще начислява данък капиталови печалби, пише Bloomberg. През август Германия също обяви, че ще наложи такса на виртуалната валута.

Все повече и повече страни излизат с официални позиции по отношение на паричното средство, което се появи на пазара в началото на 2009 г. Биткойните обаче продължават да не са официално регламентирани от нито едно правителство или централна банка.

Дигиталната валута може да се използва за всякакъв тип разплащания – от покупка на ръчно изработени килими до заплащане на месечни сметки за интернет. Студентите от Никозийския университет дори могат да плащат семестриалните си такси с биткойни.

"Валута е всяко средство за обмен на стоки и услуги. Може и да има някои препъни камъчета пред биткойните, но те са възприети от достатъчно голяма част от населението", отбеляза Пол Ехлинг, доцент в катедрата по финансова икономика в BI Norwegian Business School.

В момента в обращение има около 12 млн. биткойна, показват последните данни на Bitcoincharts. По-рано тази седмица финландският предприемач Ристо Пиетила направи анализ за това колко тежък може да стане дисбалансът сред притежателите.

Опирайки изследването си на базисната цена от 1 000 долара за един биткойн, Пиетила прие, че целият пазар на биткойни е с обем от 12 млн. броя. Оттук разбивката изглежда по следния начин:

47 човека притежават 28,9% от приблизително 12-те млн. биткойни. Други 880 притежават 21,5%. С други думи, 50,4% от пазара се държи от 927 души.

Междувременно стартъп компанията Coinbase повиши експозицията си в биткойни до 25 млн. долара.

"Наближаваме повратна точка на широко приемане на биткойни. Ние в Coinbase смятаме, че това е една от най-важните промени в съвременната глобална икономика", посочи компанията в онлайн изявление.

По време на обедната търговия в Европа в петък един биткойн се разменя за 966,72 долара при дневно поскъпване от 8,38 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 10 години
НИТО ЕДНА ОТ СВЕТОВНИТЕ ВАЛУТИ В МОМЕНТЪТ НЕ Е РЕАЛНО ПАРИЧНО СРЕДСТВО, щом правителствата могат да ги печатат колкото си щат или дори да ги създават в компютрите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Vladi666
преди 10 години
Ета много ясно...Луд им е уйя да се занимават с тая глупост наречена биткойн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още