IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малко от хиляда души държат над половината от пазара на биткойни

Финладски анализатор направи сечение на пазара на електронното парично средство

11:07 | 12.12.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
По-малко от хиляда души държат над половината от пазара на биткойни

Дигиталните валути отдавна са източник на ужас за централните банки и регулаторните органи, поради невъзможността да бъдат контролирани. Малко по-детайлното сечение на пазара на биткойни обаче показва едни доста интересни данни, изискващи дълбок анализ.

Диабалансът в собствеността на 12-милионния глобален пазар на биткойни провокира множество коментари на експерти, които се надпреварват да прогнозират докъде ще достигне манията по електронното парично средство.

Финландският предприемач Ристо Пиетила, който е сред активните членове на Bitcointalk.org, е направил анализ за това колко тежък може да стане дисбалансът сред притежателите. Той базира изчисленията си на данните от Bitcoinrichlist.com – платформа, която изследва дейността на биткойн борсите.

Опирайки изследването си на базисната цена от 1 000 долара за един биткойн, Пиетила, заедно с друг биткойн анализатор Марти Малми, приема, че целият пазар на биткойни е с обем от 12 млн. броя. Оттук разбивката изглежда по следния начин:

47 човека притежават 28,9% от приблизително 12-те млн. биткойни. Други 880 притежават 21,5%. С други думи, 50,4% от пазара се държи от 927 души, пише Business Insider.

Анонимността е една от основните характеристики, които привличат пазарните участници към биткойните. Никой наистина не знае кой са тези 927 физически лица. Не се ли крие именно в това обаче предимството на биткойните?

Въпреки силната волатилност от последните седмици биткойните се закрепиха солидно в подножието на 1 000 долара. По време на ранната европейска сесия един брой от дигиталната валута се разменя за точно 900 долара при дневен спад от 0,77 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Безспорно можеш много да затрудниш процедурата. MAC адреса ти е уникален без значение от ОС-а. Разбира се можеш да смениш и него ако знаеш как. И въпреки това в развитите общества има достатъчно методи за проследяване. Човек разхождащ се с лаптоп в определена фрее зона прави впечатление. А на запад на всеки ъгъл има камера. Има и много други начини, ти явно имаш някаква грамотност щом си чувал за линукс. И все пак ме съмнява собствениците на биткойни да ходят наляво надясно с анонимни линукси за да не ги хванат кои са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
vankata89
преди 10 години
Не знам как са ги преброили, но ето как работи http://***.youtube.com/watch?v=Lx9zgZCMqXE. deant като казваш че няма пълна анонимност в интернет как ще ме хванеш ако отида на някоя free wireless точка далеч от мястото където живея с туко що инсталиран linux направя някоя мизерия и си замина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Имаш ли адрес - имаш човека или организацията зад него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
индианеца
преди 10 години
Става дума за адреси и някаква хипотетична връзка м/у тях, не е много ясно какво стои зад тях - дали са конкретни хора например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Това, което се мъча да ти обясня от толкова отдавна. Анонимност в интернет НЯМА. Тя е за тези, които нямат елементарни ИТ познания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
abdul
преди 10 години
И как по-точно ги преброи тези анонимни "хора" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още