IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинскатa гривна потъна до 10-годишно дъно спрямо долара

Валутата е най-слабо представящото се парично средство в развиващия се свят от началото на 2014 г.

11:54 | 27.02.14 г.
Украинскатa гривна потъна до 10-годишно дъно спрямо долара

Украинскатa гривна потъна до 10-годишно дъно спрямо долара на фона на продължаващата политическа несигурност в страната.

Валутата поевтиня до равнище от 10,4465 за долар, което я направи най-слабо представящото се парично средство в развиващия се свят от началото на 2014 г. досега. По този начин спадът спрямо зелените пари от началото на годината надхвърли 20 на сто.

Междувременно разходите по застраховане на украинския дълг започнаха да се покачват отново въпреки понижението до 3-седмично дъно на 25 февруари. Равнището по 5-годишните суапове за кредитно неизпълнение (CDS) на страната се покачи с 76 базисни пункта, пише Ройтерс.

CDS са договори, които да позволяват на инвеститорите да намалят или премахнат риска на кредитополучателя при невъзможност за изпълнение на задълженията по заеми или облигации. Колкото по-ниска е цената на един CDS, толкова по-малко рисков е застрахованият актив.

Същевременно доходността по 2-годишните облигации на Украйна задържа равнище от 17,50% след покачването до 26 на сто по-рано през месеца.

Проблемите с публичните финанси на Украйна продължават да са популярна тема и в Русия. Според заместник-министъра на финансите на Руската федерация Сергей Сторчак Киев може и да не изпълни ангажиментите си към облигациите на стойност 3 млрд. долара, които Москва закупи през декември.

По думите му в момента няма разговори по темата по оста Москва-Киев, но бързото решение на касуса е от изключителна важност. Русия спря помощта си за Украйна, след като няколко региона призоваха за отцепване и оставка на временното правителство начело с Олександър Турчинов.

Повече за ситуацията в Украйна вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още