fallback

Йелън: Фед няма как да регулира биткойна

Зад виртуалната валута не стои централен емитент или мрежов оператор, който да бъде контролиран, изтъква ръководителят на централната банка

11:37 | 28.02.14 г. 3

Федералният резерв на САЩ не може да регулира виртуалната валута биткойн. Причината е, че тя оперира извън банковата система на страната, обясни ръководителят на институцията Джанет Йелън пред американския Сенат вчера.

„Мисля, че е важно да разберем, че това е иновация в разплащанията, която се случва напълно извън банковата индустрия. Федералният резерв просто няма властта да бъде надзор или да регулира биткойна по какъвто и да е начин“, е отговорила Йелън на въпрос на сенатор Джо Манчин, пише USA Today.

Изказването на Йелън пред Сената бе част от редовното изслушване на ръководителя на Фед за тенденциите в икомомиката и монетарната политика. В него централният банкер обясни, че свиването на стимулите ще продължи, макар да не е ясно дали слабите икономически данни напоследък са временна тенденция, породена от лошото време, или са трайна посока на развитие.

От своя страна, сенатор Манчин призова Йелън да се помисли за въвеждането на правила при виртуалната валута, тъй като тя е била използвана „от измамници и хакери за кражба на пари от здраво работещите американци“. Биткойнът е валута за извършване на незаконна международна дейност, включително пране на пари, убеден е той.

Позицията на Йелън е, че Конгресът също може да се намеси и да „създаде регулаторен режим“ за надзор над валутата. „Смятам, че не е лесно да се регулира биткойна, тъй като не съществува централен емитент или мрежов оператор, който да бъде регулиран“, заяви тя.

През настоящата седмица биткойнът отново беше във фокуса на събитията. Причина за това станаха проблемите на оператора Mt Gox, който изпита огромни технически проблеми, в резултат на които се стигна до резки колебания в цената на виртуалната валута.

Повече от изказването на Джанет Йелън вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 03.09.22 г.
fallback