IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да декларираме доходите от биткойни?

Патовата ситуация пред инвеститорите разклаща допълнително доверието в криптовалутата

20:41 | 26.02.14 г. 12
Трябва ли да декларираме доходите от биткойни?

Въпреки серията от технически трудове и силната волатилност на цената разплащанията с биткойни набират все по-сериозна сила в България. Пазарът се разширява бързо, като свидетелство за това е, че една от най-големите борси в света – BTC-e, е базирана на територията на страната.

Разглеждайки множеството възможности, които предлага криптовалутата, логично изниква въпросът по какъв начин паричното средство е възприемано от местните власти.

Биткойн общността у нас практически е поставена в разкрачен стоеж. От една страна доходите от биткойни официално не се облагат с каквито и да е данъци и такси, което е и един от големите плюсове на паричното средство. Същевременно обаче всяко недеклариране на голяма сума пари би могло да навлече на собственика им проблеми с регулаторите в бъдеще.

Поставени пред подобни условия, решенията пред пазарните участници най-общо могат да бъдат сведени до две – пълен отказ от деклариране и поемане на всички рискове, които произтичат от това, или деклариране от страх въпреки липсата на законова необходимост.

Патовата ситуация пред инвеститорите в биткойни е създадена от обърканата регулаторна рамка и неяснотата сред институциите. Едно официално становище по темата до крайния срок за подаване на данъчните декларации обаче може да промени това.

Друг неприятен аспект е, че цялата неяснота около биткойна изражда лош имидж на криптовалутата. За мнозина тя е един спекулативен инструмент, чрез който лесно и бързо могат да се търгуват стоки с неясен произход, част от които дори забранени. Дигиталното парично средство и градацията, през която премина от 2008 г. насам, обаче предлага много повече. То е доказателство, че пазарът може да работи успешно и без надзор. Просто трябва да бъде наясно с това.

Повече за пазара на биткойни и регулаторната рамка у нас може да видите в разговора на Делян Петришки от Bulgaria On Air с Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Само не можах да разбера за какви доходи от биткойн става дума при положение, че повечето инвеститори са се набълбукали яката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
ние веднага бихме забелязали колко голяма част от доходите ни отиват за данъци. Според някои става дума за 50%, но има и мнения, че в държавата отиват между 60 и 70% от доходите ни. Това на мен ми изглежда отчайващо много. Нищо чудно, че бизнеса не върви. А най ужасното е, че законодателството и бюрократичната машина продължават да се "усъвършенстват". Иначе казано - още се усложняват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
За данъците можем да кажем и още нещо интересно. Някой от вас замисля ли се какво плаща, когато си купи парче сирене от магазина? Само сиренето ли? Естествено, че не. Купувайки си сиренето ние плащаме и всички разходи по веригата от производството, транспорта и продажбата на сиренето. Включително и всички данъци и осигуровки на хората, произвели сиренето. Включително акциза за нафтата и данъците, които се плащат за превозните средства, транспортирали продукта. Повярвайте - тези пари няма откъде другаде да се вземат. Не се ли продаде сиренето цялата машина спира и никой не получава нищо. И след като парите за всички данъци така или иначе идват от цената на крайния продукт, то тогава защо сме създали толкова сложна данъчна система с толкова много закони параграфи и алинеи и такъв огромен бюрократичен апарат, който да събира всевъзможните данъци, такси, акцизи, осигуровки и какво ли още не. Причината за това е само една. Ако имаше само един данък, който е върху крайния продукт, то всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Освен това въпросът с данъците има и един друг аспект. Ако аз се купя злато, сребро, акции, облигации или КАКВОТО И ДА Е трябва ли всеки път като му се вдигне цената да търча до НАП и да питам колко данъци дължа, защото в случая аз реално печеля?Аз обаче кой знае защо не бързам да търча до НАП Като играем на покер с приятели също никой от нас не бърза да търчи до агенцията по приходите. А може би трябва? Аз за сега нямам никакво желание да го правя. Може би защото не ми харесва факта, че държавата винаги гледа да ми вземе някакъв данък от всякъде където евентуално мога нещо да спечеля и никога не ми възмездява загубите, когато губя. Данъците са достатъчно високи щом "държавните мъже" могат да взимат такива заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Виждате ли сега колко странно и фалшиво нещо са данъците. Какъв данък бих дължал аз, ако на двора на село си отгледам 1 кило боб, сваря си го и си го изям? Същото се отнася и за 100 или 1 000 килограма. И за повече да става въпрос аз пак не дължа данъци и това не е защото аз реално не печеля. Това е така само по една единствена причина - боба още не е признат за официална валута. И всеки, който иска да плати данък може ДА НАПРАВИ САМО И ЕДИНСТВЕНО с някоя от официално признатите валути в страната. ДРУГ НАЧИН НЯМА. Какво значение би имало ако аз имам доход в биткоини, при положение, че БНБ няма официален курс и това не е признато като средство за разплащане в нашата страна. Та някой от вас ако знае на кое гише в НАП приемат биткоини - да ме осветли по въпроса. Също така някой от вас ако има кредитна или дебитна карта с биткоини да ме просвети кои банки работят с това платежно средство, че нещо не съм на ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
ДесеткиЛевове
преди 10 години
Изгледах видеото, чух за гилдии, експерти, адвокати, БНБ, КФН. Единствено не чух да сте питали точно тези на които това им е работат - НАП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 10 години
Те не споделят риска с мен а само искат да лапат от пичилившите да ама не.....ако държавата повери сума и аз я управлявам така да но да ми бърка он паницата благодарение на моята далновидност и нюх няма как да стане.....като няма пари в бюджета да събере специалисти и да спекулира по световните борси там пари бол и няма криза.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
ше им декларирам аз, не че го търгувам това нещо, но когато ДС и Комунистите върнат на хората парите тогава и аз ще декларирам каквото и да било ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Натрий
преди 10 години
Няма въпрос тук. Доходите са облагаеми, но едва ли някой ще ги декларира. Е, ако качат биткойна на БФБ няма да са облагаеми :). Обаче КФН голям зор ще види с проспекта ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Искам да знам защо печалбите от БТ не се облагат с данъци, а моята заплата се облага, че и депозита в банката ми също? Настоявам веднага да бъда освободен от данъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още