IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mt Gox спря работа, биткойнът отново поевтиня рязко

Неприятната новина понижи за пореден път доверието в криптовалутата

09:10 | 25.02.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Mt Gox спря работа, биткойнът отново поевтиня рязко

Силно нашумелият напоследък портал за търговия с биткойни Mt Gox престана да функционира. Освен че притесни всички пазарни участници, разполагащи с портфейли в платформата, новината понижи цялостното доверие в криптовалутата, която поевтиня рязко за пореден път.

Неотдавна базираната в Токио Mt Gox бе най-голямата платформа в света и имаше огромно влияние върху целия пазар. Около 5:30 часа българско време тази сутрин обаче порталът неочаквано спря да работи, като за момента няма никакви изгледи да продължи дейността си.

По-рано, през късните часове на търговията на Wall Street, сайтът бе онлайн, но се появиха данни, че достъпът до акаунтите е блокиран.

Mt Gox се сблъска със серия от проблеми в последните месеци, след като потребителите започнаха да се оплакват от големи закъснения и дори невъзможност за изплащане на средствата си.

Малко преди платформата да преустанови работа изпълнителният ѝ директор Марк Карпелес подаде оставка като член на Борда на директорите на Bitcoin Foundation. Същевременно всички туитове от корпоративния Twitter акаунт на Mt Gox бяха мистериозно изтрити, пише Forbes.

През последните дни цената на биткойн варираше силно на отделните борси в света. При третата по брой сделки платформа Mt Gox равнището спадна дори под 100 долара за брой, докато при другите два основни портала – Bitstamp и BTC-e, цената кръжеше около 600 долара.

Изменението на пазарната стойност на един биткойн от началото на февруари можем да наблюдаваме най-отчетливо чрез Bitcoin Price Index. Изготвяният от CoinDesk средно претеглен измерител отстъпва до ниво от 432 долара спрямо 848,05 долара през първия ден на месеца.

Графика: CoinDesk

Към момента пазарната стойност е най-висока на платформата BTC-e, където един биткойн се разменя за 496,01 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Не бях прочел май всичко преди да ти оговоря. Да прав си колкото повече копаят, толкова по трудно става. Това е добре ако става въпрос неща от материалния свят. Никой не си дава сметка обаче, че БТ не уникален и не е нещо лимитирано и ценно в смисъл единствено. Освен него има и още една камара виртуални валути т.е. нямаме я тази ограниченост, защото валутите не се различават както златото от желязото примерно. Всичко е ток, процесори и алгоритъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Не не.. не е годишно! Всеки изкопоан БТ намалява шансовете да се изкопае следващ. Копаенете на 1 БТ не споделено, а всеки си копае за себе си. Всички клиенти (както се нарича програмата с която работиш) споделят информация с всеки от другите клиенти, кога и колко БТ са изкопани и колко има в момента. Това се нарича peer-to-peer връзка, такава която не минава през централен сървър, а се обменя директно между милионите клиенти. Това е споделената част - информацията за бт, не копаенето на бт. Тука идва другия проблем - Man in the middle атака. Т.е. ако можеш да разбиеш криптогравския ключа, който определя истиността на информация ти можеш да направиш фалшива инфомация и да я пуснеш за обмяна между клиентите. Самият факт че някой от криптографските ключове, които са ползвани за БТ са създадени от NSA е много ама много притеснително. NSA прави "задни вратички" на всичко. Както казва един колега тука - влакче на ужасите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
popo323
преди 10 години
Мерси за обяснението . Но така както аз го разбирам е че БТ имат ограничен брой годишно , / примерно 1000бр/ . Тоест никак не е без значение дали копаят 100 души или 10 000 души . Колкото са повече маймуните на клона , толкова по малка част от бананите получават , защото бананите са твърда бройка . А и не виждам никаква реална стойност в това безмислено копаене , печелят единствено производителите на все по мощни и скъпи компютри и разбира се електрокомпаниите които пласират повече електроенергия на копаещите балъци . Реално погледнато те би трябвало да обезпечат тези БТ на някакво минимално парично ниво , защото те са единствените по веригата които печелят . Всички останали са някакви спекуланти в измислената пирамида, които взаимно се надлъгват и чакат кога ще изгорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Но за разлика от обикновените банкови плащания, които също разчитат на ток и интернет, това няма нищо реално в трезора което да го обезпечи, а дори и някъде да имаш бекъп на данните за бт, докато се възстановят мрежите този актив ще е загубил всичкото доверие в себе си, а от там стойността. Пресни примери са с MT Gox и останалите портфейли и борси, които затвориха миналата година, а те хич не са малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Не си го разбрал много добре. Всеки си копае сам блоковете, блоковете са някакви измислени електронни "таблици" си представи. Първоначално табличките са били много малки и претърсването на цялата таблица е ставало много бързо и получаваш първоначалното натрупване на капитала. С "копането" в блоковете алгоритъма се самопроменя и прави всяка таблица все по-дълга и по сложна за копане. Затова някви *** купуват в момента страшно яки компютри и ги пускат да копаят. В момента сме на ниво, че и най якия комп ще изкопае 1 бт за месеци или може би години. Т.е. имаме някакъв лимит на биткойните които съществуват. Това ги прави в очите на инвеститорите нещо като скъпоценност. Но в очите на ИТ специалиста това са просто нули и цифри преизчислени от една камара процесори. Т.е. в покритието на БТ е всъщност електричеството вложено в тях, както и техниката закупена за да се копаят. Това значи че ако някъде примерно в САЩ, се случи огромен срив на ел или интернет падаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
popo323
преди 10 години
Следя биткойна просто от любопитсво , като поредната хитро създадена пирамида . Но предполагам ,че има и доста по информирани хора . Така и не ми стана ясно как така се добиват биткойнти чрез някакви сложни изчислиления на мощни компютри . Та въпроса ми е кой ги плаща тези изчисления , имат ли въобще някаква реална стойност и защо въобще се правят . На кого върши работа подобна дейност /изчисления/ ? Другото е че така добитите изкуствени биткойнти се разпределят между тези които изчисляват. Е това добре ама ти ,като почнеш изчисленията може 1 биткойнт да се разпределя между 100 души , ама в следващият момент , може да се включат още 10 000 души в изчисленията ! Тогава каква ще ти е файдата от това , на теб за целият ти труд може да се паднат 5 цента ! Няма никаква предсказуемост в това , като някаква лотария !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
S_G
преди 10 години
С тоя биткойн някой направи страшно много пари за страшно кратко време...Сега ще видим дали е било само балон или има и нещо повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
avramcho
преди 10 години
Колега , какво очакваш да ти напишат??Доларът ще поскъпне до 1.3350 а после ще поевтинее до 1.42 спрямо Еврото .............това ли ;)??Пише се това , което няма значение !Онова,което има значение ти го съобщават , но постфактум ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
Сега много от защитниците на независимата валута ще започнат да питат къде е държавата и защо не създаде регулации, които да им защитят инвестицията и т.н. :)Ако имаха пари в нормална банка сега фондът за гарантиране на влоговете щеше да им изплати парите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Натрий
преди 10 години
На мен ни е интересно да проследя какво се случва с биткойна. Най-малко като психология на пазара. Пък доколкото разбирам в момента проблемът не е с биткойна, а с борсата Mt Gox.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още