IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските регулатори изпратиха призовка на Mt Gox

Случаят с платформата за обмен на биткойни привлече вниманието и на японските власти

09:15 | 26.02.14 г. 4
<p>
	Протестиращи от целия свят се събраха пред седалището на Mt Gox в Токио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестиращи от целия свят се събраха пред седалището на Mt Gox в Токио. Снимка: Ройтерс

Доскорошната втора по големина борса за обмен на биткойни в света – Mt Gox, e получилa призовка от федерални прокурори в Ню Йорк, съобщава WSJ, позовавайки се на запознат с въпроса източник.

Неочаквано за мнозина, базираната в японската столица Токио платформа престана да функционира в ранните часове във вторник. Освен че притесни всички пазарни участници, разполагащи с биткойн портфейли, новината понижи цялостното доверие в криптовалутата, която поевтиня рязко за пореден път.

В късните часове на търговията в сряда обаче активът възстанови част от стойността си, приближавайки се в близост до наблюдаваните в началото на седмицата нива. Средно претеглената кошница Bitcoin Price Index отчита равнище от 583,52 долара спрямо ниво от около 480 ден по-рано.

Графика: CoinDesk

Според мнозина проблемите с Mt Gox може да се окажат повратна точка за бъдещето на дигиталното парично средство. Подобни намеци отправи и главният изпълнителен директор на платформата Марк Карпелес, който неочаквано се оттегли от Борда на директорите на Bitcoin Foundation.

Според източниците на WSJ изпратената до платформата призовка от щатските власти включва и запитвания за начина на съхранение на някои документи.

Реакция след затварянето на Mt Gox имаше и от японските власти. Правителствен представител посочи в сряда, че органите ще разгледат сериозно случая с базираната в Токио компания.

"На този етап със случая се занимават съответните финансови органи, полицията, Министерството на финансите и други. Всички те събират информация по случая", заяви главният секретар на кабинета Йошихиде Суга по време на официална пресконференция по темата.

Повече за биткойните – в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Ще получат обезщетения, как няма да получат - всичко е гарантирано. Ще получат обезщетения точно толкова, колкото са получили германците през 30-те години, когато един кибрит е струвал 3 трилиона марки. И колкото ще получат хората в Зимбабве. То и при нас също имаше такива моменти. По времето на Луканов за една година заплатата ми се вдигна от 300 на 3 000 лева. Смятай колко е била инфлацията. Заплатата ми се вдигна, ама спестяванията си заминаха. А някои бяха събирали пари с десетилетия за кола и апартамент - смятай те какви компенсации са получили. За 97-а има ли нужда да споменавам какви "компенсации" получихме. Квадратни. Но това не е кражба, защото си е напълно законно. Нарича се хиперинфлация и толкова. Наскоро един познат ме попита ако си купи акции и курсът им падне ще му върнат ли парите?! Веселяк !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Голям въпрос е някой ще получи ли обезщетение и от кого, след като при биткойн никой и нищо не гарантира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
forexboy
преди 10 години
Пирамиди, фараони и балъци за милиони.....куче влачи рейс....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Кражбата си е кражба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още