IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Биткойнът е Схема на Понци

Основните проблеми на дигиталната валута са нестабилността и големите колебания в цената

11:41 | 10.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рубини: Биткойнът е Схема на Понци

Известният с мечите си пазарни нагласи икономист Нуриел Рубини изглежда е толкова песимистично настроен и спрямо виртуалната валута биткойн. По думите му платежното средство е Схема на Понци и "лош" вариант за съхранение.

Дигиталното парично средство, което позволява на потребителите да обменят онлайн кредити за стоки и услуги, получи множество критики и похвали от април 2013 г. насам, когато цената му пое рязко нагоре. Стойността на актива се изстреля до над 1 200 долара през ноември преди регулаторните перипетии в Китай и проблемите с борсата за обмен Mt Gox да ограничат инвеститорския апетит, припомня CNBC.

Въпреки че биткойнът притежава много популярни застъпници, включително предприемача Ричард Брансън и близнаците Уинкълвос, очевидно известният като Доктор Дуум икономист не е един от тях. Той използва своя акаунт в Twitter, за да изброи недостатъците на криптовалутата.

"Биткойнът не е валута. Това е Схема на Понци и канал за престъпни и незаконни дейности", коментира Рубини.

Според икономиста биткойнът също така не е надеждно средство за съхраняване на стойност. По думите му основните проблеми са нестабилността и големите колебания в цената. Пазарната стойност на един биткойн се смъкна с близо 50% от пика през ноември.

Регулирането на криптовалутата е една от най-дискутираните теми в последните месеци след силния ръст на цената. През последната година властите изпратиха призовки на няколко платформи за обмен. Други от борсите пък затвориха поради неплатежоспособност.

Въпреки това паричното средство получи и известна подкрепа от част от длъжностните лица по време на изслушване в Сената на САЩ през ноември. Тогава бившият заместник-председател на Федералния резерв Алън Блайндър посочи, че криптовалутите са "обещаващи".

През миналата седмица Япония определи цифровите пари като стока. Германските власти пък заявиха, че може да ги определят като разчетна единица, близка до "частни пари".

Изготвяният от CoinDesk Bitcoins Price Index – най-популярната кошница за отчитане на средната стойност на биткойна на отделните борси, се стабилизира в последните дни. Измерителят задържа равнище от малко над 600 долара след пропадането до под 500 долара в средата на февруари.

Графика: CoinDesk

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още