IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи рейтинга на Бразилия до най-ниския инвестиционен клас

Основната причина е силното забавяне на икономическия растеж на най-голямата южноамериканска страна

09:23 | 25.03.14 г. 1
S&P понижи рейтинга на Бразилия до най-ниския инвестиционен клас

Кредитната агенция Standard & Poor's (S&P) понижи рейтинга на държавния дълг на Бразилия с една степен поради забавянето на икономическия растеж на южноамериканската страна. Въпреки това експертите коригираха оценката си за бъдещите перспективи от отрицателна на стабилна, съобщава WBP Online.

Агенцията намали суверенния кредитен рейтинг на най-голямата икономика в Южна Америка от BBB до BBB-, което е най-ниският възможен инвестиционен клас.

"Понижението отразява комбинацията от фискалната нестабилност и перспективата, че фискалното представяне ще остане слабо на фона на ограничения растеж през следващите години", посочиха анализаторите от S&P в доклад.

Освен това от агенцията също така заявиха, че "постоянното използване на държавните банки, финансирани "под масата" от Министерството на финансите, също така подкопава доверието в политиката и прозрачността".

"Тези фактори подчертават понижените възможности на правителството за маневриране в лицето на възможните външни шокове", добавиха от S&P.

Ходът на кредитната агенция идва няколко месеца преди президентските избори, които са насрочени за октомври. Настоящият президент Дилма Русеф ще се стреми към постигането на втори мандат въпреки слабия растеж през последните години. За последно бразилската икономика се разшири силно през 2010 г., когато експанзията достигна 7,6 на сто.

"Задълбочаването на стагфлацията вероятно ще бъде основното предизвикателство пред Бразилската централна банка до изборите през октомври. Рискът от затягане на паричната политика се увеличава, въпреки че това ще постави допълнителен натиск върху икономиката с оглед на липсата на данъчни и административни реформи", отчетоха от своя страна анализатори от Societe Generale.

Още пазарни новини вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Америка е пред фалит :) Спират плащанията в долари? Защо кредитния рейтинг на хамериката - най-големия въоръжен до дзъби терорист на света е още ААА? Ааааааааааа?Според новия рейтингов сайт ,рейтинга на S&P е -100 на доверие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още