IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания за малко не изпълни целта за дефицита за 2013 г.

Страната също се изправя пред риск от дефлация, сочат предварителните оценки на националната статистика

20:21 | 28.03.14 г.
Испания за малко не изпълни целта за дефицита за 2013 г.

Бюджетният дефицит на Испания се е понижил до 6,62% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2013 г., сочат данни на правителството, цитирани от MarketWatch.

Това обаче се разминава с малко с договорената с органите на Европейския съюз (ЕС) цел от 6,5%, отбелязва изданието.

“Можем да кажем, че в една трудна година почти успяхме да посрещнем поставената цел”, коментира министърът на бюджета Кристобал Монторо.

Монторо подчерта, че е възможно данните за дефицита през миналата година да бъдат коригирани, след като излезе ревизията на данните за икономиката.

Испанската икономика беше тежко ударена от кризата заради срива в сектора на имотите и строителството. Консервативното правителство предприе серия от икономии, които помогнаха за свиването на дефицита, който надвишаваше 10 на сто към 2008 г., през последните две години. През 2012 г. бюджетният дефицит намаля до 6,8% от БВП, а през 2011 г. беше 9,1%.

Местните правителства в Испания са отбелязали излишък от 0,4% през миналата година, като в голяма степен са компенсирали превишаването на целите от централното правителство.

СъщевременноИспания също е изпаднала в риск от дефлация, сочат предварителните оценки на националния статистически институт, цитиран АП.

Ако тенденцията за спад на цените продължи, това може да препъне възстановяването на испанската икономика, тъй като потребителите ще очакват още по-ниски цени и ще отлагат разходите си, а бизнесът няма да инвестира.

Европейската централна банка (ЕЦБ) изостава от целта си за 2% инфлация във валутния блок. През февруари инфлацията в еврозоната се забави до 0,8%. Очакванията са, че през март индексът на потребителките цени ще се понижи допълнително, най-вероятно до 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още