fallback

Драги: ЕЦБ обмисля широкообхватни покупки на активи

Банката се ангажира да използва както конвенционални, така и неконвенционални инструменти за справяне с ниската инфлация

12:59 | 24.04.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обмисли широкообхватни покупки на активи, ако перспективите за бъдещ растеж на потребителските цени отслабнат твърде много. Това заяви по време на конференция в холандската столица Амстердам президентът на ЕЦБ Марио Драги, цитиран от WSJ.

24-членният Изпълнителен съвет на ЕЦБ "се ангажира единодушно да се използват както конвенционални, така и неконвенционални инструменти за ефективно справяне с рисковете от твърде продължителния период на ниска инфлация", посочи лидерът на европейската институция.

Коментарът му до голяма степен бе в унисон с последното му месечно изявление, проведено на 3 април.

Годишният темп на инфлацията в еврозоната остана на ниво от 0,5% през март, което бе далеч под целта на ЕЦБ от малко под 2 на сто. Това предизвика намеци от някои независими икономисти, както и от Международния валутен фонд, че ЕЦБ трябва да реализира допълнителни мерки за стимулиране, като например намаления на лихвите, целеви заеми от банки и мащабни покупки на активи на капиталовите пазари – т.нар. количествени улеснения.

И все пак ЕЦБ отново запази текущия курс по време на последното си заседание отпреди три седмици. Според централните банкери инфлацията може би е била изкуствено потисната в последните месеци вследствие на временни фактори.

По думите на водещия европейски централен банкер, ако ЕЦБ се опасява прекалено много от ситуацията на пазарите на облигации и високия обменен курс на еврото, тя би могла да реагира с използване на конвенционални средства. "Ако лихвената политика на институцията не можe да се трансформира в икономиката чрез кредитиране от търговските банки, ЕЦБ може да отговори с целеви дългосрочни заеми или покупки на обезпечени с активи ценни книжа", допълни президентът на базираната във Франкфурт банка.

Както и в началото на месеца, Марио Драги посочи още, че "влошаването на средносрочните прогнози за инфлацията би наложило по-широка основа за реализиране на програма за закупуване на активи".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:53 | 09.09.22 г.
fallback