IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското производство показва леко стабилизиране

Ще бъдат необходими по-смели действия, за да може икономиката да върне своята инерция, смята анализатор

11:06 | 05.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работници монтират шаси на производствена линия в завод за камиони на Anhui Jianghuai AutomobileCo. Ltd (JAC Motors) в Хъфей, провинция Анхуей. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работници монтират шаси на производствена линия в завод за камиони на Anhui Jianghuai AutomobileCo. Ltd (JAC Motors) в Хъфей, провинция Анхуей. Снимка: Ройтерс

Производствената активност в Китай се стабилизира до известна степен през миналия месец, показват данните на водещия показател за сектора – индексът, изготвян от HSBC и Markit Economics. По този начин може да се облекчат опасенията на анализаторите, че втората по големина икономика в света започва да се забавя, които бяха породени от последните налични данни, предава WBP Online.

Изготвяният от британската банка и изследователската компания индекс на мениджърите по покупките за Поднебесната империя възлиза на 48,1 пункта през април, по-ниска стойност от очакваните 48,3 пункта и оставяйки под границата от 50 пункта. Въпреки това обаче резултатът е малко по-висок от този за предния месец, когато възлезе на 48 пункта. Всеки резултат под границата от 50 пункта е сигнал за свиване на активността.

„Последните данни показват, че вътрешното търсене се свива с по-бавни темпове, но остава в застой. Междувременно новите поръчки за износ и подиндексите за заетост бяха ревизирани надолу от по-ранните очаквания", е цитиран главният икономист на HSBC за Азия Хонбин Чу в изявление в понеделник.

"Това показва, че производственият сектор, и икономиката като цяло, продължават да губят инерция", добавя Чу.

Представянето на данните на HSBC за производствената активност се случва малко преди публикуването на правителствения доклад по същата тема. Изготвяният от властите в Пекин паралелен PMI индекс, който се основава на активността в държавните предприятия, отчете минимално увеличение през април, покачвайки се от 50,3 пункта до 50,4 пункта, но неотговаряйки на пазарните очаквания за 50,5 пункта.

Двата индекса показват  макар и маргинално подобрение през април, сигнализирайки за потенциално стабилизиране на растежа на сектора и може би на цялата икономика.

Данните отразяват и новия курс, по който китайските власти планират да насочат втората по сила икономика в света. След десетилетия на бурен растеж много над средните за света нива Китай се насочва към по-устойчив път, измествайки фокуса към засилване на вътрешното потребление.

Въпреки това опасенията за икономически катаклизми продължават да са налице. Китайските политици заложиха целеви растеж от 7,5 на сто – равнище, което бе посочено година по-рано. Според мнозина анализатори обаче планът е прекалено амбициозен и би могъл да доведе до известно забавяне на цялостната активност, което от своя страна да засили натиска за реформи.

В началото на миналата месец китайският държавен съвет одобри мини пакет от стимули, насочени към стимулиране на икономическия растеж, след като напоследък няколко ключови показатели за здравето на икономиката се влошиха, включително промишленото производство, нивата на износ и потребителските разходи.

Някои икономисти обаче бяха разочаровани от пакета за стимулиране на икономиката, който по думите им е малък и целенасочен, предоставяйки на малките предприятия данъчни облекчения, увеличаване на инвестициите в мрежата на жп инфраструктурата  и възстановяване на гетата в някои големи градове.

"През последните няколко дни Пекин въведе още мерки за реформа, които биха могли да подкрепят растежа чрез предизвикване на повече инвестиции от страна на частния сектор", заяви Чу също в понеделник. "Смятаме, че ще бъдат необходими по-смели действия, за да може икономиката да върне своята инерция". 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още