IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският производствен сектор ограничи свиването си през май

Постигнатото ниво от 49,7 пункта в индекса на HSBC e най-високото в последните пет месеца

09:57 | 22.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайският производствен сектор ограничи свиването си през май

Cвиването на китайския производствен сектор отчете значителна позитивна корекция през май, сигнализирайки за възможно преминаване към растеж във втората по големина икономика в света.

Изготвяният от HSBC индекс на мениджърите по доставките – водещ измерител за равнището на производството в Китай, нарасна от 48,1 пункта през април до 49,7 пункта през май. Постигнатото ниво е най-високото в последните пет месеца, предава WBP Online.

Анализаторите очакваха индексът да достигне 48,3 пункта през този месец. Всяко равнище под 50 пункта индикира за свиване на икономическата активност, докато равнищата над 50 пункта са сигнал за експанзия.

"Появяват се някои плахи признаци на стабилизация, отчасти в резултат на последните мерки за стимулиране. Въпреки това рисковете за растежа остават, особено след като пазарът на недвижими имоти продължава да се охлажда. Смятаме, че е необходима повече политика на облекчаване през идните месеци", посочи главният икономист на HSBC за Азия Хонбин Чу след излизането на резултатите.

По-рано този месец китайският президент Си Дзинпин посочи, че Китай трябва да свикне с новата реалност, включваща по-нисък темп на икономически растеж. Реализираните от властите политически корекции доведоха през миналата година до най-слабото разширение на втората по големина икономика в света от 1990 г. насам.

По думите му основните компоненти на растеж на Китай не са се променили и страната остава в "значителен период на стратегически възможности". Въпреки това правителството трябва да избегне рисковете и да вземе "навременни мерки за противодействие, за да се намалят потенциалните отрицателни ефекти", добави той.

Лошите кредити в Китай през първото тримесечие на 2014 г. нараснаха до най-високото си ниво от първото тримесечие на 2011 г. насам според данните на Китайската банкова регулаторна комисия от миналата седмица. Съотношението на необслужваните кредити се покачи c 54 млрд. юана (8,7 млрд. долара) до 1,04% от общия обем в края на март. В края на миналата година делът бе 1 на сто.

Повече за перспективите пред китайската икономика можете да разберете от разговора между Вероника Денизова от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още