IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната с неочакван спад през юни

Отстъплението дойде въпреки усилията на ЕЦБ за увеличаване на кредитирането и растежа

13:18 | 27.06.14 г. 1
Икономическото доверие в еврозоната с неочакван спад през юни

Икономическото доверие в еврозоната неочаквано спадна през юни, подпомогнато от понижението в промишлеността. Отстъплението дойде въпреки усилията на Европейската централна банка (ЕЦБ) за увеличаване на кредитирането и растежа, пише Bloomberg.

Индексът на корпоративните и потребителските настроения падна до 102 пункта от ревизираните 102,6 пункта през май, според последните данни на Европейската комисия. Средната прогноза в проучването на Bloomberg беше за ръст до 103 пункта.

"Забавянето на световната икономика през първото тримесечие, засилването на еврото и геополитическото напрежение натежаха върху доверието на потребителите и промишлеността", посочи Пернил Бомхолд Нилсен, анализатор в Danske Bank в Копенхаген. "Въздействието трябва да бъде временно и да започне да избледнява, което дава възможност на доверието на потребителите и бизнеса да се подобрят отново през втората половина на годината", допълни той.

По-рано този месец ЕЦБ въведе безпрецедентен набор от мерки, включително отрицателна лихва върху депозитите, за да се пребори с анемичния растеж на цените и слабото търсене. Усилията от страна на институцията и лидерите на Европейския съюз за стимулиране на икономическото възстановяване бяха подбити отчасти и от тежкия конфликт в Украйна, където едноседмичното примирие, което изтича днес, многократно бе пренебрегнато от проруските сепаратисти.

Икономиката на еврозоната се очаква да нарасне с 0,3% през второто и третото тримесечие, за да се ускори с 0,4% през последните три месеца на годината, сочи отделно проучване на Bloomberg.

"Рисковете, свързани с икономическите перспективи за еврозоната, продължават да бъдат в посока надолу", посочи президентът на ЕЦБ Марио Драги на 5 юни. "Геополитическите рискове, както и развитието в нововъзникващите пазарни икономики и световните финансови пазари, може да имат потенциала да се отразят негативно на икономическите условия", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
a_d_d
преди 9 години
"Усилията от страна на институцията и лидерите на Европейския съюз за стимулиране на икономическото възстановяване бяха подбити отчасти и от тежкия конфликт в Украйна, където едноседмичното примирие, което изтича днес, многократно бе пренебрегнато от проруските сепаратисти." Подобни политически оценки обясняват всичко... За какво икономическо доверие може да говорим, когато ЕС предизвика войната в Украйна, а сега открито подкрепя геноцида над част от украинския народ! Ако това беше целта на САЩ, то те я постигнаха напълно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още