IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската безработица удари 12-годишен връх през юли

Загубата на инерция през второто тримесечие продължава да е спирачка за пазара на труда, посочи експерт

14:55 | 07.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралийската безработица удари 12-годишен връх през юли

Заетостта в Австралия отчита неочакван cпад през юли, a делът на безработицата нараства повече от очакваното до 12-годишен максимум, съобщава CNBC.

Aвстралийската икономика изгуби 300 работни места през месеца спрямо прогнозата на анкетираните от Ройтерс за покачване от 12 000. Заетостта на пълно работно време нарасна с 14 500 души, докато тази на непълно отстъпи с 14 800 души според данните на Националното статистическо бюро. 

Същевременно равнището на безработицата нарасна до 6,4% – най-високото ниво от средата на 2002 г., в сравнение с пазарния консенсус от 6,1% и постигнатите през юни 6 на сто.

Коефициентът на икономическа активност – тези, които имат работа, търсят работа или са готови да започнат работа, пък нарасна до 64,8% от 64,7% през юни.

Според Сам Уолш, главен изпълнителен директор на англо-австралийския добивен гигант Rio Tinto, данните са разочароващи. Тезата споделиха и редица анализатори.

"Разбира се, имаше някакъв растеж при заетостта на пълно работно време и това може би бе добрата новина, но в края на деня имахме по-висок процент на безработицата, отколкото ние и пазарът очаквахме", каза валутният стратег в Barclays Хамиш Пепър.

Новите данни са в противовес с последните икономически сигнали – потребителските настроения отскочиха силно през юли, а цените на жилищата отчетоха стабилен ръст през юни и юли. Условията за бизнес пък се вдигнаха през последните седмици.

"Данните показват, че загубата на инерция през второто тримесечие продължава да е спирачка за пазара на труда", заяви Пол Блоъм, главен икономист за Австралия и Нова Зеландия в HSBC.

"Забавянето на растежа през второто тримесечие последва силния растеж на БВП през първото, но също така и отрази влиянието на спадащите цени на суровините и упорито скъпия австралийски долар", добави той.

Австралийската икономика се бори да възстанови баланса си след бума в добивния сектор, който бе подложен на тежък спад в търсенето от страна на Китай. Въпреки това Блоъм не очаква по-нататъшни намаления на лихвите на фона на сигналите от основните централни банки по света, като Федералния резерв на САЩ, които се стремят да се насочат към покачване на ставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още