IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация се забави до 0,8% през юли

По-слабото покачване на потребителските цени бе очаквано от пазарните участници

10:19 | 13.08.14 г.
Германската инфлация се забави до 0,8% през юли

Ръстът на потребителските цени в най-голямата икономика в еврозоната се е забавил допълнително през юли според последните данни на Федералната статистическа служба на Германия. Новината за пореден път подчертава факта, че ще e необходимо време, докато наскоро въведените мерки от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) започнат да дават резултат.

Измерена на годишна база, инфлацията в Германия се забави до 0,8% през седмия месец на годината в сравнение с ръста от 1% през юни. Равнището съвпадна с предварителните данни и очакванията.

Що се касае до равнището на месечна база, индексът на потребителските цени нарасна с 0,3%, каквито бяха очакванията и каквото бе ускорението месец по-рано.

Хармонизираният индекс на потребителските цени – специално разработеният измерител на ЕЦБ, който сравнява по-коректно инфлацията в страните от валутния блок, отчете ръст от 0,3% на месечна база. През юни ускорението на индикатора бе с 0,4 на сто.

Измерена на годишна база, хармонизираната инфлация нарасна с 0,8% при 1% в предходния месец.

Въпреки че резултатът е доста под целта на ЕЦБ, слабата инфлация спомогна за тласък на потребителските настроения до най-високото им ниво в последните повече от 7,5 години през август. Ниските лихвени проценти дадоха увереност на потребителите, а засилващият се ръст на заплатите и по-стабилният трудов пазар също насърчиха разходите.

Същевременно обаче данните са и сигнал, че инфлацията в еврозоната ще остане ниска. Последният доклад на Евростат показа, че индексът на потребителските цени за валутния блок се е ускорил с 0,4% на годишна база през юли – най-ниското ниво от октомври 2009 г. насам.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още