fallback

Прагът от 1,20 швейцарски франка за евро ще остане още поне две години

Слабото икономическото възстановяване в еврозоната ще задържи минималния курс на швейцарската централна банка, сочи анкета на Bloomberg

12:12 | 19.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Швейцарската национална банка се очаква да поддържа минималния курс на местния франк спрямо еврото от 1,20 за най-малко още две години, тъй като икономическото възстановяване в еврозона все още не може да набере инерция, пише Bloomberg. 

Повече от 75% от анкетираните в месечния обзор на агенцията 23 икономисти казват, че централната банка ще запази този праг най-малко до 2016 г. По-малко от 10% смятат, че бариерата ще бъде премахната следващата година.

Базираната в Цюрих централна банка определи минималния обменен курс преди три години на фона на дълговата криза в еврозоната, като се позова на риска от дефлация и рецесия.

Възстановяване в еврозоната е в застой през второто тримесечие и президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че основната лихва ще остане на сегашното си ниво от 0,15% за продължителен период от време.

"Така че, докато ЕЦБ не повиши лихвите, Швейцарската централна банка също не може да направи нищо", коментира Давид Мармет, икономист в Zuercher Kantonalbank. "ЕЦБ е много колеблива да предприеме нещо, и това показва, че моментът за швейцарците да направят нещо се отлага."

Според проучването 39 процента от анкетираните смятат, че централната банка ще изостави валутния праг най-рано през 2016 г., а 44% не очакват това да стане преди 2017 г. Регулаторът заяви, че няма да повиши лихвените проценти, докато валутният праг е в сила.

Устойчиво слабият растеж в еврозоната накара икономистите да отложат очакванията относно момента, в който Швейцария ще премахне минималния обменен курс. Миналия месец 46% залагаха за премахването му през 2016 г., докато 23 процента прогнозираха това да стане една през 2017 г. или по-късно.

Президент на централната банка Томас Джордан подчерта в интервю за списание Weltwoche през юли, че прагът ще остане в "обозримо бъдеще". Банката, която цели инфлация до 2% прогнозира стагнация на потребителските цени през тази година. Тя предвижда ръст от само 0,4 на сто през следващата и 1% на сто през 2016 г.

Франкът, който инвеститорите са склонни да купуват в моменти на повишено напрежение на пазара, е поскъпнал с 1,4% спрямо еврото от началото на годината до 1,2115, след като бе достигнал 1,2086 на 15 август – първият път в който спада под 1,21 от януари 2013 г. Не се наложи обаче интервенция от страна на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:12 | 11.09.22 г.
fallback