IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария запази тавана на франка спрямо еврото

Централната банка на страната очаква по-нисък инфлационен натиск в средносрочен план

11:57 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцария запази тавана на франка спрямо еврото

Швейцарската централна банка очаквано запази валутния таван от 1,20 местни франка за евро, позовавайки се на постоянното засилване на валутата си, предава WBP Online.

Институцията остави без изменение и основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0-0,25%, поради колебливото глобално икономическо възстановяване. Въпреки това банката очаква по-нисък инфлационен натиск в средносрочен план.

"На фона на трите месеца на LIBOR в близо до нула минималният обменен курс продължава да бъде най-подходящият инструмент, чрез който да се избягва нежелано затягане на монетарните условия в случай на повторен натиск за поскъпване на швейцарския франк", заяви банката в тримесечният си отчет за паричната политика. Решението бе взето в съответствие с очакванията на анализаторите.

Швейцарската централна банка също така заяви, че ще продължи да налага политиката на понижаване на обменния курс с непоколебима решителност. "Ако е необходимо, ние сме готови да купуваме чуждестранна валута в неограничени количества за тази цел, както и да предприемем по-нататъшни мерки, ако обстоятелствата го изискват", добави институцията.

Прогнозата за инфлацията за следващите тримесечия е малко по-висока, отколкото през март. Въпреки това централната банка посочи, че от средата на 2015 г. инфлацията ще бъде по-ниска от прогнозираното в предходното тримесечие.

"Това се дължи на скромните световни икономически перспективи и неочаквано ниската инфлация в еврозоната", разкриха от институцията.

Прогнозата за инфлацията за текущата година е 0,1%, а за 2015 г. се очаква ръстът на потребителските цени да достигне 0,3%. Прогнозите за 2016 г. пък са за покачване от 0,9 на сто.

Въпреки че глобалното икономическо възстановяване остава колебливо, централната банка очаква умереното възстановяване в Швейцария да продължи и през следващите тримесечия. За 2014 г. тя отново очаква ръст от около 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още