IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прагът от 1,20 швейцарски франка за евро ще остане още поне две години

Слабото икономическото възстановяване в еврозоната ще задържи минималния курс на швейцарската централна банка, сочи анкета на Bloomberg

12:12 | 19.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Прагът от 1,20 швейцарски франка за евро ще остане още поне две години

Швейцарската национална банка се очаква да поддържа минималния курс на местния франк спрямо еврото от 1,20 за най-малко още две години, тъй като икономическото възстановяване в еврозона все още не може да набере инерция, пише Bloomberg. 

Повече от 75% от анкетираните в месечния обзор на агенцията 23 икономисти казват, че централната банка ще запази този праг най-малко до 2016 г. По-малко от 10% смятат, че бариерата ще бъде премахната следващата година.

Базираната в Цюрих централна банка определи минималния обменен курс преди три години на фона на дълговата криза в еврозоната, като се позова на риска от дефлация и рецесия.

Възстановяване в еврозоната е в застой през второто тримесечие и президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че основната лихва ще остане на сегашното си ниво от 0,15% за продължителен период от време.

"Така че, докато ЕЦБ не повиши лихвите, Швейцарската централна банка също не може да направи нищо", коментира Давид Мармет, икономист в Zuercher Kantonalbank. "ЕЦБ е много колеблива да предприеме нещо, и това показва, че моментът за швейцарците да направят нещо се отлага."

Според проучването 39 процента от анкетираните смятат, че централната банка ще изостави валутния праг най-рано през 2016 г., а 44% не очакват това да стане преди 2017 г. Регулаторът заяви, че няма да повиши лихвените проценти, докато валутният праг е в сила.

Устойчиво слабият растеж в еврозоната накара икономистите да отложат очакванията относно момента, в който Швейцария ще премахне минималния обменен курс. Миналия месец 46% залагаха за премахването му през 2016 г., докато 23 процента прогнозираха това да стане една през 2017 г. или по-късно.

Президент на централната банка Томас Джордан подчерта в интервю за списание Weltwoche през юли, че прагът ще остане в "обозримо бъдеще". Банката, която цели инфлация до 2% прогнозира стагнация на потребителските цени през тази година. Тя предвижда ръст от само 0,4 на сто през следващата и 1% на сто през 2016 г.

Франкът, който инвеститорите са склонни да купуват в моменти на повишено напрежение на пазара, е поскъпнал с 1,4% спрямо еврото от началото на годината до 1,2115, след като бе достигнал 1,2086 на 15 август – първият път в който спада под 1,21 от януари 2013 г. Не се наложи обаче интервенция от страна на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още