IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еквадор обмисля въвеждането на първата в света държавна дигитална валута

Според анализатори това е първата стъпка към премахването на официалните пари в южноамериканската страна – щатските долари

11:43 | 29.08.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еквадор обмисля въвеждането на първата в света държавна дигитална валута

Еквадор планира да създаде първите в света публично признати дигитални пари, осъществявайки ход, който някои анализатори описват като първата стъпка към премахването на съществуващата валута в страната – щатския долар, който е извън контрола на правителството.

Виртуалната валута, която според служителите на централната банка ще започне да циркулира още през декември, все още няма име. Длъжностните лица не разкриха технически подробности, но по думите им тя няма да e израдена по модела на биткойна. Обемът и покупателната сила на новото парично средство ще зависи от търсенето.

Заместник-гуверньорът на институцията Густаво Солорсано посочи, че новата валута ще може да съществува в тандем с щатските пари и по закон ще бъде подкрепена от "ликвидни активи". По думите му тя ще бъде добра възможност за около 2,8 млн. еквадорци (около 40 на сто от участниците в икономиката), които са твърде бедни, за да си позволят традиционното банкиране.

"Те първоначално ще бъдат в състояние да я използват, за да правят и получават плащания на минимална цена с помощта на мобилните си телефони", каза Солорсано, цитиран от NDTV. Подобни схеми за мобилни плащания вече са популярни в африканските държави, включително Кения и Танзания, където се осъществяват без съдействието на правителството.

Левият президент Рафаел Кореа заяви, че единственият проблем пред проекта са "псевдо-анализаторите", които са се появили в медиите в опит да опетнят идеята. Той отрече да има план да замени американския долар, който Еквадор определи за своя валута през 2000 г. след тежката банкова криза в страната.

Експертът в базираната в САЩ изследователска компания Aite Group Натали Рейнълт определи мотивацията за създаване на такава валута като "странна". По думите ѝ подобен ход би позволил на Еквадор да увеличи паричното предлагане и по същество да девалвира своите доларови вложения.

Някои анализатори обаче вярват, че ходът може би е първата стъпка към премахването на американския долар.

"Правителството има сериозен проблем с фискалната ликвидност. То се нуждае от пари", каза депутатът от опозицията Рамиро Агилар. "То не прави фалшиви пари и няма никакъв контрол над това, което циркулира", допълни той.

Според очакванията използването на алтернативната валута ще бъде доброволно и няма да служи за изплащането на възнагражденията на държавните служители. Освен това новите пари няма да могат да бъдат използвани за търговия с финансови инструменти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Трубадур
преди 9 години
Или статията е кьорфишек (щото пише "Еквадор обмисля" пък и аз обмислям да стана милиардер) или на еквадорците чавка им е изпила ума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Цитат от статията: "...По думите му тя ще бъде добра възможност за около 2,8 млн. еквадорци (около 40 на сто от участниците в икономиката), които са твърде бедни, за да си позволят традиционното банкиране..."---Някой си прави опити според мен.Бедните не можели да си позволят обикновено банкиране и видите ли обаче ще могат да си позволят дигиталната валута и съпътстващите с нея разходи, устройства и образование. Пълни глупости. Истинската причина е някъде другаде.С този начин на мислене ще им е по-лесно да помогнат на бедните си ако приемат чакъла или пясъка за национално платежно средство и всички в Еквадор ще забогатеят на макс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
"Обемът и покупателната сила на новото парично средство ще зависи от търсенето." А не може така, или едното или другото. Ако зависи от двете, това не променя нещата :-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
simbad12
преди 9 години
Грешка, обърках статията и се извинявам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
simbad12
преди 9 години
Кво общо имат *** със статията бе? Просто поредна форекс статия. Ти болен мозък ли си, че навсякъде ти се привиждат ***, МИМ и НИМ... Въобще кво се занимавам и аз с теб..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Xamsterdamm
преди 9 години
Тая държавица няма собствена валута - какво смята че ще се случи като просто си измисли някаква? Някой ще и повярва че е гарантирана с активи ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още