IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Германия трябва да харчи повече в подкрепа на възстановяването

Растежът в Европа е крехък с оглед на геополитическите рискове, посочи ръководителят на МВФ

14:47 | 08.09.14 г.
Лагард: Германия трябва да харчи повече в подкрепа на възстановяването

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард още веднъж призова Германия да харчи повече в подкрепа на възстановяването и заяви, че световната икономика вероятно ще нарасне тази година с по-бавен от очакваното темп в резултат на геополитическите кризи от Украйна до Близкия изток.

"Растежът е крехък с оглед на големия брой геополитически рискове", казва тя в интервю за френския вестник Les Echos, акцентирайки на конфликта в Украйна, както и нарастващото напрежение в Близкия изток.

По тази причина МВФ ревизира надолу прогнозата си за разширение на световната икономика през тази година до "малко над 3%".

Лагард освен това призова Берлин да увеличи инвестициите в помощ на отслабващото икономическо възстановяване в еврозоната, добавяйки, че блокът като цяло трябва да осъществи повече структурни реформи.

"Смятаме, че публичните или частните инвестиции в Германия, финансиращи инфраструктурата, ще бъдат добре дошли", каза тя, като подчерта, че процесът няма да прави най-голямата европейска икономика по-малко конкурентоспособна.

"Според нас в МВФ те (германските политици – бел. ред.) могат да направят малко повече в интерес на Германия", коментира Кристин Лагард в отделно интервю пред френското радио Classique.

На фона на решението на Европейската централна банка (ЕЦБ), която изненадващо за някои понижи още лихвените равнища и въведе програмата за изкупуване на обезпечени с активи ценни книжа, Лагард заяви, че институцията трябва да поддържа експанзионистичната си парична политика. Тя все пак призова регулаторните органи да следят и покачването на цените на активите, което може да доведе до бърза преоценка на стойността им.

По отношение на еврото ръководителят на Международния валутен фонд заяви, че не смята единната валута за "надценена" спрямо щатския долар, като двойката е в съответствие с баланса на плащанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още