IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Франция отчете най-ниското си ниво от ноември 2009 г.

Същевременно германската статистика потвърди предварителните данни за потребителската инфлация през август

10:24 | 11.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През август потребителските цени във Франция са нараснали с най-ниския си годишен темп от края на 2009 г., сочат последните данни на френския Национален статистически институт INSEE, цитирани от WBPOnline.

Същевременно германската статистика потвърди августовските данни за инфлацията в първата по сила икономика в еврозоната.

През осмия месец на годината инфлацията във Франция се покачва с 0,4% на годишна база, което е малко по-слабо темпо в сравнение с юли. Резултатът съвпада с пазарните прогнози, като показателят отбелязва най-ниската си стойност от ноември 2009 г. насам.

Измерена на месечна база, френската инфлация напредва с 0,4% през август спрямо юлските 0,3%. Анализаторите също предричаха ръст от 0,4 на сто.

В Германия Федералната статистическа служба Destatis потвърди предварителните данни за инфлацията през август. Тя е 0,8% на годишна база, но остава без изменение на месечна.

Измерителят, който разглежда движението на цените в най-голямата европейска икономика, отчете нулев растеж на месечна база през осмия месец на годината в сравнение с разширението от 0,3% през юли.

Отделната мярка, разработена специално, за да даде възможност за сравнение между европейските данни за инфлацията – т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени (ХИПЦ), също показа нулев растеж на месечна база в сравнение с покачването от 0,3% през юли. Покачването на годишна база също е 0,8%.

В еврозоната инфлацията се забави до 0,3% годишно през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още