IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на Франция ще се увеличи за пръв път от пет години

През второто тримесечие броят на заетите във втората по големина икономика в еврозоната се увеличава

11:28 | 10.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бюджетният дефицит на Франция ще се увеличи за пръв път от пет години

Тази година бюджетният дефицит на Франция ще се увеличи за пръв път от пет години. Това ще се случи заради ниската инфлация и губещата инерция икономика, които понижават спестяванията и влошават събираемостта на приходите, пише Bloomberg.

Дефицитът ще бъде 4,4% от брутния вътрешен продукт, което е повече от отчетения през 2013 г. дефицит в размер на 4,3% от БВП, предупреждава френският финансов министър Мишен Сапен.

Правителството на президента Франсоа Оланд обяви намерението си да повиши данъците, за да намали недостига, като запазва плана си за понижение на разходите.

Същевременно през второто тримесечие броят на заетите във втората по големина икономика в еврозоната се увеличава, показват последните данни на френската статистическа служба INSEE, цитирани от WBPOnline.

Броят на работещите извън селскостопанския сектор на Франция расте с 0,1%, или с 8 300 души, на тримесечна база, след като през първото тримесечие броят им намаля с 20 100 души.

Временната заетост е основен двигател за стабилизирането на пазара на труда в периода април-юни. Тя расте с 2,6%, т.е. 14 000 души са си намерили работа. За сравнение през първото тримесечие статистиката отчете спад от 2,8%.

Освен това работните заплати във Франция скачат с 0,4% през второто тримесечие. Ръстът е малко по-слаб от покачването с 0,6%, отчетено през предходното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още