IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манюел Валс оглавява новото правителство на Франция

Президентът Франсоа Оланд отстрани "бунтовниците" срещу икономическата политика Арно Монтбур, Беноа Амон и Орели Филипети

21:38 | 26.08.14 г. 1
Манюел Валс оглавява новото правителство на Франция

Президентът на Франция Франсоа Оланд обяви новия състав на кабина, като Манюел Валс остава министър-председател, съобщава ВВС.

В новото правителство има представители на предишния кабинет на Валс, който падна заради призива на бившия вече министър на икономиката Арно Монтбур за нова икономическа насока на политиката.

Монтбур, заедно с другите “бунтовници” срещу политиката на Оланд – Беноа Амон и Орели Филипети, не са сред членовете на новия кабинет, съставен от познати, лоялни лица.

Монтбур ще бъде заменен от 36-годишния Еманюел Макрон. Той не е член на Френската социалистическа партия и е смятан за привърженик на по-либералната икономическа линия, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

За първи път жена ще отговаря за образованието във Франция, допълва ВВС. Това е 36-годишната Нажат Вало-Белкасем, която отговаряше за правата на жените, за младежта, спорта и градовете в първото правителство на Валс и която заменя Амон на поста.

Фльор Пелрен пък сменя Филипети на поста министър на културата.

Като цяло лоялните на Оланд министри остават в кабинета, посочва ДПА, цитирана от БТА. Лоран Фабиюс, Бернар Казньов, Кристиан Тобира и Жан-Ив льо Дриан запазват постовете си съответно на министър на външните работи, на министър на вътрешните работи, на министър на правосъдието и на министър на отбраната.

Стефан льо Фол остава министър на земеделието, Сеголен Роаял, бившата половинка на Оланд, остава министър на екологията, Марисол Турен запазва поста на министър на социалните въпроси, а Мишел Сапен – близък приятел на Оланд, на министър на финансите.

По-рано днес Франсоа Оланд коментира, че новият кабинет ще трябва да се съобразява с указанията на а министър-председателя.

Франция се бори с висока безработица и нисък растеж и популярността на Франсоа  Оланд е на рекордно ниско равнище.

Решението на френския президент да изхвърли бунтовниците от кабинета може да задълбочи разрива му с представители на управляващата коалиция, а без мнозинство в парламента новото правителство може да претърпи тежък удар още през следващия месец, когато Парламентът започва прегледа на съкращенията на разходите през 2015 г., отбелязва Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Тази социялисти явно нме могат да управляват добре където и да са на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още