IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coinbase насочва биткойна към европейския пазар

Американската компания ще предостави възможност и на потребителите на Стария континент да разполагат с портфейли от криптовалутата

12:54 | 11.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Coinbase насочва биткойна към европейския пазар

Еднa от най-амбициозните aмерикански биткойн компании планира да предоставя услугите си и в голяма част от еврозоната с оглед на разширяващия се интерес към кибервалутата.

Coinbase, която е част от групата Andreessen Horowitz, е сред най-прогресиращите стартиращи фирми от Силициевата долина, които се опитват да въведат биткойна в общия поток от финансови услуги.

"Компанията свърза биткойн портфейла си със системата за плащания в евро, което прави възможно за потребителите да изпращат пари към и от 13 страни от 18-членната еврозона", каза пред Financial Times Фред Ерсъм, един от основателите на Coinbase.

Връзката на портфейла ще се случва посредством съюз с европейска банка, която е свързана към Единната зона за плащания в евро (ЕЗПЕ) – системата за уреждане на плащания в евро между банките. Ерсъм отказа да посочи името на кредитора, като каза, че не иска конкуренти да се въползват от идеите на неговата компания.

Изключително високата волатилност и скандалите със затварянето на няколко борси провокираха множество полемиките по отношение на дигиталната валута. Въпреки това в последните месеци биткойнът се стабилизира и някои от водещите предприемачи и инвеститори в Силициевата долина се втурнаха да инвестират с оглед на алтернативите, които предоставя валутата.

Услугите на Coinbase ще бъдат на разположение в по-голямата част от еврозоната, включително Франция, Испания и Италия. "Допълнителните разпоредби в Германия, където битконът има статут на вид инвестиция, изискваща специален лиценз, означава, че потребители там няма да могат да използват услугата", каза Фред Ерсъм.

Според данни от юли Coinbase обслужва 1,6 млн. портфейла в сравнение с 620 000 през декември миналата година. Повече от 90 на сто от тях са в САЩ. Подобно на други компании за търговия с биткойни и Coinbase разчита на повишаване на интереса на потребителите за насърчаване на търговците да приемат валутата, която ще може да стимулира повече хора да я използват за сделки, а не просто като актив.

Европа е "може би осем месеца зад нас" по отношение на приемането на Bitcoin, което я прави пазар с потенциал, изтъкна Фред Ерсъм.

По думите на един от основателите на Coinbase сред вероятните първи потребители на европейската услуга са софтуерни разработчици в Източна Европа, които срещат множество затруднения да извършват плащания с криптовалутата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още