IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията при цените на едро в Индия с 5-годишно дъно

Рупията поевтиня до най-ниското си ниво от повече от месец

09:32 | 16.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията при цените на едро в Индия с 5-годишно дъно

Инфлацията при цените на едро в Индия се е забавила до 5-годишен минимум през миналия месец, показаха последните правителствени данни. Въпреки това гуверньорът на Централната банка охлади надеждите за намаляване на лихвените ставки, предава CNBC.

Въпреки че надхвърли очакванията за спад до 7,7%, индийската инфлация при цените на едро се забави до 7,8% на годишна база от 7,96% в предходния месец.

Въпреки това гуверньорът на Индийската централна банка Рагурам Раджан заяви, че страната все още не е "вън от опасност", давайки ясен сигнал, че лихвените проценти ще останат без изменение и след следващото заседание на 30 септември.

"Инфлацията се забави. Това е в съответствие с нашата прогноза и аз съм радостен, че тя се сбъдна", заяви Раджан на среща на бизнес лидери в Мумбай.

Гуверньорът на Индийската централна банка изтъкна, че укротяването на инфлацията е основен приоритет, въпреки че бизнес лидери настояват за намаление на лихвите с цел стимулиране на икономиката, която отчита най-слабия си растеж в последния четвърт век.

Цените на едро при горивата и енергията са нараснали с 4,54% през август, което е спад от разширението от 7,40% през юли. Инфлацията при храните пък отстъпи до 5,15% в сравнение с 8,43% в предходния месец.

"Централната банка ще иска да получи повече доказателства, че инфлацията наистина отстъпва преди да понижи лихвите", заяви Д. К. Джоши, главен икономист на водещата индийска агенция за кредитен рейтинг Crisil.

"Потребителските цени наистина показват някои положителни признаци, но централната банка би искала да изчака за повече сигнали, за да бъде сигурна, че инфлацията се намира в постоянно намаляваща траектория", добави той.

Междувременното индийската рупия удари едномесечно дъно, отчитайки най-големия си еднодневен спад в последния повече от месец в понеделник. По време на късната търговия във вторник един американски долар се разменя за 61,101 рупии – най-ниското равнище от 12 август насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още