IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на американските домакинства се върнаха към растеж през август

Покупките ca се увеличили c 0,5% след отстъплението от 0,1% през юли

17:25 | 29.09.14 г.
Разходите на американските домакинства се върнаха към растеж през август

Потребителските разходи в САЩ ca се покачили през август, след като ръстът на трудовите възнаграждения е насърчил домакинствата да развържат кесиите си, пише Bloomberg.

Покупките ca се увеличили c 0,5 на сто през миналия месец след лекото отстъпление през юли, показаха данните на щатското министерство на търговията. Средната прогноза на икономистите в проучването на Bloomberg бе за ръст от 0,4 на сто.

Същевременно ръстът на трудовите възнаграждения е достигнал 0,3 на сто през осмия месец, също според данни на министерството.

Работодателите са ограничили съкращаването на служители и са добавили нови работни места, подпомагайки положителните нагласи спрямо покупките на стоки, които са отговорни за почти 70 на сто от икономиката.

"Потребителят изглежда да е в доста добра позиция", каза Робърт Стейн, заместник-главен икономист в First Trust Portfolios LP. "Пазарът на труда е ключът зад ръста на приходите, които ние виждаме", допълни той.

Прогнозите в проучването на Bloomberg за потребителските разходи варираха от увеличения от 0,2% до 0,6% след неочаквания спад от 0,1% през юли.

Разходите за дълготрайни стоки, включително автомобили, са се увеличили с 1,9% след отчитане на инфлацията – най-много в последните пет месеца след ръста от 0,1% през юли. Покупките на недълготрайни стоки, които включват горивата и дрехите, пък са нараснали с 0,3 на сто.

Покупки на превозни средства остават един от сериозните източници на сила за икономиката. Продажбите на леки и лекотоварни автомобили са нараснали до 17,5 млн. годишна база през август, най-високото равнище от януари 2006 г. насам, спрямо отчетените месец по-рано 16,4 млн.

Междувременно индексът на цените на разходите за лична консумация – мярката за инфлация, използвана от Федералния резерв, остана непроменена през август в сравнение с предходния месец. В резултат на темпа на инфлацията през последните дванадесет месеца се забави до 1,5%, надхвърлящо очакванията за ръст от 1,4%.

Що се отнася до базисната инфлация, изключваща разходите за храна и енергия, се придвижи нагоре с 0,1% през август на месечна база. През годината, приключваща в края на август, нивото на базисната инфлация е 1,5% – най-високото от началото на 2013 г.

Икономистите очакваха цените да останат стабилни през август на месечна база, а основната инфлация се очакваше да достигне до 1,4%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още