fallback

Инфлацията в ОИСР се забавя за трети пореден месец през август

Годишният темп на ръста на цените сред 34-те страни в състава на ОИСР се понижава до 1,8% от 1,9% през юли

17:27 | 30.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията сред водещите световни икономики се забавя за трети пореден месец през август, отразявайки разочароващия им растеж, показват данни на Организацията за икономическo сътрудничество и развитие (ОИСР). 

Годишният темп на ръста на цените сред 34-те държави членки на ОИСР намалява до 1,8% през август от 1,9% през юли. Сред групата на 20-те водещи развити и развиващи се икономики (Г-20) инфлацията спада до 2,7% от 2,8 на сто.

Забавящата се инфлация отразява разочароващо слабото представяне на световната икономика през 2014 г. Въпреки че икономическият растеж в Г-20 нараства с 0,8% през второто тримесечие спрямо първото, резултатът само се доближава до нивата, регистрирани през 2013 г.

В повечето развити икономики годишният темп на инфлацията се забавя, след като цените на енергийните продукти нарастват по-бавно, с 0,7% през август на годишна база, спрямо ръста от 2,3%, отчетен през юли.

Единствено в Европа нараства броят на страните, в които потребителските цени през август са по-ниски, отколкото са били година по-рано. 9 страни от ОИСР докладват за спад на цените през изминалите 12 месеца до август, като всички те са от Европа: Естония, Гърция, Италия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания и Швеция. За сравнение, броят на тези държави през юли е бил 6.

Основната причина за по-ниската инфлация в Европа е разликата в движението на цените на енергийните и хранителните продукти. В еврозоната цените на храните падат с 0,9% през август на годишна база, докато в САЩ се увеличават с 2,9%. За същия период цените на енергията в европейския валутен съюз изостават с 2,0%, докато се покачват с 0,4 на сто в САЩ.

Цените на останалите стоки и услуги също нарастват по-бавно в еврозоната отколкото в останалите региони, влизащи в ОИСР. Цените на „основните“ продукти, изключващи храната и енергията, нарастват с 1,7% в САЩ и с 0,9% в еврозоната.

Годишният темп на инфлацията се забавя в страни като САЩ, Япония, Великобритания, Китай, Индонезия и Южна Африка, посочва още докладът на ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
fallback