IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в ОИСР се забави до 1,9% през юли

Необичайно ниските цени на енергията доведоха до отстъплението спрямо нивото от 2,1% през юни

15:50 | 02.09.14 г.
Инфлацията в ОИСР се забави до 1,9% през юли

Потребителските цени са нараснали с по-бавен темп през юли в сравнение с предходния месец, показа нов доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Според изследването годишният темп на инфлацията в 34-те държави членки се е забавил до 1,9% през юли спрямо 2,1% през юни.В групата на 20-те водещи развити и развиващи се икономики (Г20) равнището е отстъпило до 2,8% през юли от 2,9% в предходния месец.

Въпреки че икономическият растеж на тримесечна база се е удвоил до 0,4% през трите месеца до края юни, забавянето на ръста на цените индикира за значителните проблеми на глобалната икономика.

Необичайно ниските цени на енергията са довели до забавяне на растежа на пазарните оценки в развитите страни, като в някои от тях дори се е стигнало до реална дефлация, предава WBP Online. Гърция, Полша, Португалия, Словакия и Испания са отчели спадове на цените в рамките на последните две тримесечия.

Когато инфлацията е твърде слаба или е налице ценова дефлация, потребителите и правителствата изпитват по-голямата тежест на дълга, което може да доведе до още по-сериозни проблеми за задлъжнелите страни в еврозоната.

Спадащи цени водят до цикличен процес, при който потребителите очакват по-ниски цени в бъдеще и ограничават покупките си към текущия момент. Липсата на икономическа активност води до дори нататъшен спад на цените и процесът се повтаря постоянно.

Япония преживя сериозна битка с дефлацията през последните две десетилетия и все още се бори с възстановяването.

Според експерти отговорността сега се пада на централните банки, особено в Европа и Япония, които трябва да се преборят със забавящия се ръст на цените. По думите на други анализатори обаче стимулиращите мерки ще имат само краткотраен ефект, а в дългосрочен план тенденцията дълговото бреме да тежи върху публичните финанси дори ще се ускорява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още