IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР занижи чувствително прогнозата си за икономиката на еврозоната

За валутния съюз организацията очаква ръст на БВП от 0,8% вместо досегашния растеж от 1,2%

15:00 | 15.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	ОИСР намали прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт в еврозоната през 2014 г. и 2015 г. от 1,2 до 0,8 на сто и от 1,7 до 1,1%. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

ОИСР намали прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт в еврозоната през 2014 г. и 2015 г. от 1,2 до 0,8 на сто и от 1,7 до 1,1%. Снимка: Getty Images News

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) понижи прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната за текущата и следващата година и призова Европейската централна банка да окаже по-сериозна подкрепа в областта на валутната политика. В своя актуален доклад за ръста на икономиките на страните от ОИСР организацията понижи чувствително своите прогнози за растежа, особено за Франция и Италия.

„Последните действия на ЕЦБ трябва да бъдат приветствани, но допълнителни мерки, включително и количествени улеснения, биха били подходящи в случая", се казва в актуализираната версия на иначе излезлия през май икономически преглед.

Основният риск е, ако инфлацията остане ниска, а слабото търсене допълнително отслабне. „Инфлация, близка до нулата, също така ясно увеличава риска от изпадане в дефлация, което би могло да втвърди стагнацията и да увеличи тежестта на дълговете". 

В допълнение към рисковете от еврозоната ОИСР изброява допълнителни рискове за растежа на икономиките. Организацията се позовава на големия брой конфликти, като например в източната част на Украйна и Близкия изток. Също така се отбелязва и насрочения за четвъртък референдум за независимостта на Шотландия. В допълнение, организацията вижда рискове в развиващите се страни, като например високите задължения на компаниите там или ново бягство на капитали в резултат на затягането на паричната политика в САЩ.

ОИСР намали прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт в еврозоната през 2014 г. и 2015 г. от 1,2 до 0,8 на сто и от 1,7 до 1,1% съответно. В частност рязката корекция прави прогнозата на организацията за растежа на икономиката в блока за 2016 г., направена едва в началото на месеца и предвиждаща ръст от 1,6% да изглежда доста оптимистична.

Прогнозите на организацията за БВП на Германия се редуцират за тази година от 1,9% на 1,5% и от 2,1 на 1,5% за 2015 г. За Франция се очаква БВП да нарасне с 0,4% и 1,0%, а за Италия организацията прогнозира спад на БВП през 2014 г. с 0,4 на сто, докато преди се очакваше увеличение от 0,5 на сто. Прогнозата за растежа за 2015 г. е намалена от 1,1 на 0,1 процента.

По отношение на финансовите пазари ОИСР вижда рискове от твърде голямо хладнокръвие. „Спокойствието на финансовите пазари изглежда е в противоречие с изострените много сериозни рискове". Предвид новите рекорди на редица борси съществува опасност рисковете да „не са правилно заложени“. Затова според ОИСР съществува опасност от внезапна корекция.

В състава на ОИСР попадат 34 държави, сред които Австралия, Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Канада, Мексико, Холандия, Португалия, САЩ, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария, Естония, Южна Корея и Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още