IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на ОИСР е нараснал с 0,8% през второто тримесечие

Икономическият растеж на страните от Г20 се е забавил до 3,2% спрямо 3,4% година по-рано

16:27 | 11.09.14 г.
БВП на ОИСР е нараснал с 0,8% през второто тримесечие

Брутният вътрешен продукт (БВП) на най-развитите страни в света, които са част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), е нараснал с 0,8% в периода април-юни спрямо предходното тримесечие, когато увеличението бе от 0,6%.

Предварителните данни на Организацията показаха, че растежът на страните от Г20 се е забавил до 3,2% спрямо 3,4 на сто през второто тримесечие на предходната година, предава "Финмаркет".

В същото време ОИСР отдаде дължимото и на продължаващите значителни различия в темповете на растеж в отделните страни и региони.

Най-високият темп на растеж на тримесечна база в рамките на Г20 за пореден път бе отчетен в Китай – 2% в сравнение с 1,5% през първото тримесечие. Най-резкият спад пък е отбелязан в Япония – с 1,8%.

Растежът на БВП се е ускорил през последното тримесечие в Мексико (до 1% от 0,4% през първото тримесечие) и в Канада (0,8% спрямо 0,2%).

Икономиките на САЩ и Южна Африка са нараснали през април-юни съответно с 1% и 0,2% при стойности от 0,5% и 0,2% в предходните три месеца.

Растежът на БВП на Великобритания е останал без изменение при 0,8%, докато френската икономика стагнира за второ поредно тримесечие.

Най-голямата икономика в Европа – Германия, отчете забавяне на растежа до 0,2% след разширението от 0,7% през януари-март.

В състава на ОИСР попадат 34 държави, сред които Австралия, Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Канада, Мексико, Холандия, Португалия, САЩ, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария, Естония, Южна Корея и Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още