IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките облигации поскъпват преди заседанието на ЕЦБ

Доходността по ценните книжа спада заради информациите, че институцията може да включи гръцки и кипърски заеми в своя план за изкупуване на активи

11:32 | 02.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцките облигации поскъпват преди заседанието на ЕЦБ

Разходите за финансиране на гръцкото правителство спаднаха в сряда след информациите, че Марио Драги днес ще притисне Европейската централна банка да включи гръцки и кипърски заеми в своя план за изкупуване на пакетирани банкови кредити, пише Financial Times.

Очаква се ходът, който е проектиран да намали счетоводните баланси на банките и да увеличи кредитния капацитет на бизнеса, да има положителен ефект върху гръцката икономика, която остава една от най-слабите в еврозоната.

Цената на 10-годишните гръцки облигации нарасна в сряда сутринта, като доходността спадна с 30 базисни пункта и прекрати наблюдаваните напоследък разпродажби. В късния следобед доходността се покачи минимално до 6,51%.

Преди новините от Драги разходите за финансиране на гръцкото правителство докоснаха двумесечен връх, тъй като инвеститорите изразиха съмнения относно проницателността и надеждите на властите в Атина за по-ранен изход от спасителната програма. Днес към 11 часа българско време доходността по дългосрочните гръцки държавни ценни книжа е 6,44 на сто.

Успешното завръщане на Гърция на международните капиталови пазари бе доказателство за забележителния обрат на страната, която преди две години бе поела по пътя на неплатежоспособността и банкрута. Високите безработица и ниво на дълг към БВП, което се очаква да скочи до 177%, остават повод за притеснение.

Дебатите за това дали премиерът Андонис Самарас ще избави Гърция от програмата на Международния валутен фонд през декември – по същото време, в което страната приключва програмата си с Европейския съюз – и ще изгуби финален транш в размер на около 16 млрд. евро, се разгорещяват.

Въпреки че сега Гърция може да заема от международните капиталови пазари, доверието към облигационните й емисии до голяма степен се базира на продължаващото присъствие на международните кредитори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още