IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция получи още 1 млрд. евро от спасителната помощ

За тази година са предвидени още 1,8 млрд. евро

21:52 | 13.08.14 г. 2
Гърция получи още 1 млрд. евро от спасителната помощ

Работна група, съставена от служители на финансовите министерства на държавите от еврозоната и представители на Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), одобри днес отпускането на пореден транш от 1 милиард евро от спасителната помощ за Гърция, предаде АП.

Общият размер на отпуснатите средства за страната достигна почти 142 млрд. евро, като за тази година са предвидени още 1,8 млрд. евро от спасителните заеми, предава БТА.

Въпреки реформите през последните години, Гърция продължава да има най-голямото дългово бреме от страните от еврозоната - около 174 процента от брутния вътрешен продукт (БВП).

Този дълг се смята за неустойчив в дългосрочен план и се очаква страната да получи още помощ от своите кредитори, отбелязва АП.

Важно изискване за каквато и да е по-нататъшна помощ е Гърция да регистрира първичен излишък. Данни, оповестени днес от гръцкото финансово министерство, показват, че страната е регистрирала първичен излишък от 2,3 млрд. евро, или 1,5 процента от БВП, в периода януари-юли.

Финансовото министерство в Атина обяви, че бюджетният дефицит е паднал на 0,95 процента от годишния БВП при целеви дефицит от 1,8 процента.

"Със сигурност не сме излезли от кризата", заяви заместник-финансовият министър Христос Стаикурас. "Но сме на път. Така както кризата започна с числа и обхвана обществото, подобряването ще започне с фискални данни и след това ще бъде почувствано в реалната икономика и от обществото", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Ще се разбере но поне след 10-тина години за да няма бунтове и преврати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Браво им на тези гърци бре :) Интересно е обаче какво ще им се вземе за тези милиарди ... :)http://iconomicabg.blogspot.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още