IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски банкер се е признал за виновен по скандала с LIBOR

Най-големите кредитори в света продължават да са мишена на регулаторите заради опасенията за манипулиране на пазара

15:07 | 07.10.14 г.
Британски банкер се е признал за виновен по скандала с LIBOR

Неназован за момента поради юридически причини британски банкер е признал участие в манипулирането на London Interbank Offered Rate (LIBOR) – усредненият лихвен процент, отразяващ лихвите, по които кредиторите предлагат негарантирани заеми на лондонския междубанков пазар.

Според информация на BBC банкерът се е признал за виновен в петък миналата седмица. Подобни самопризнания по-рано са направили и още двама висши банкови слухители в САЩ. Новината идва на фона на глобалните усилия за разследване на някои от най-големите банкови институции в света поради опасенията за продължаващо манипулиране на валутните и стоковите пазари.

Правителството на Великобритания обяви през февруари, че американският борсов оператор за търговия с деривати IntercontinentalExchange (ICE) ще поеме отговорността за администрирането на LIBOR. Един от ходовете вследствие на решението бе определянето на нов лихвен процент от Асоциацията на британските банкери (BBA), като целта бе възвръщане на доверието в системата.

Скандалът с LIBOR избухна през май 2012 г., като оттогава насам британските и американските регулатори, както и централните банкери се ангажираха да реформират процеса, по който се променят ставките в системата.

Barclays бе първата банка, публично обвинена в манипулиране на LIBOR. Кредиторът бе глобен с 290 млн. паунда от британските и американските финансови регулатори през юли 2012 г. Освен това Боб Даймънд, тогавашен главен изпълнителен директор на банката, се оттегли от поста след натиск от страна на властите в Лондон.

През март Английската централна банка съобщи, че провежда вътрешно разследване на твърденията, че служители на институцията са били информирани за манипулиране на форекс пазара или за обмен на поверителна информация за потребители.

В официално изявление институцията посочи, че "обширен преглед на документи, имейли и други книжа към днешна дата не намери доказателства, че служители на АЦБ са заговорничили по някакъв начин за манипулиране на валутния пазар или в споделянето на поверителна информация за потребителите".

Опасенията за възможни манипулации на валутните пазари накараха в последните месеци някои от най-големите банки по света да обмислят да спрат достъпа на служителите си до т.нар. чат стаи. Те се превърнаха в широко използвани инструменти за достъп до модерния борсов под.

Въпреки това те срещат и яростната критика на регулаторните органи, които ги считат за потенциални "гнезда" за сключване на тайни споразумения между трейдърите в ущърб на трети страни и за манипулиране на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
hevito666
преди 9 години
.....къде сте бе - лаборанти ???аааа да - на инструктаж !!!да ви кажа - *** е от село Блатино !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още