fallback

Валутните резерви на Русия спадат с 9% от началото на годината

Само през тази седмица централната банка изразходи 422 млн. долара, за да подкрепи рублата

10:49 | 08.10.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руската централна банка е продала в понеделник валутни резерви на стойност 422 млн. долара (16,8 млрд. рубли), съобщи регулаторът в изявление на официалния си уебсайт. Основната причина е продължаващият спад на рублата, която във вторник поевтиня до ново историческо дъно от над 40 за един долар.

"Централната банка осъществи валутна интервенция за 16,8 млрд. рубли, проведена с един ден по-рано", съобщи във вторник органът. "Задължителните резерви на банките в сметките в Централната банка на Русия във вторник, не са се променили. В понеделник имаше спад в показателя от 0,04 млрд. рубли", посочи регулаторът в изявлението.

"Тези интервенции на валутния пазар, които виждаме сега, не са от значение и няма да доведат до прекомерно изчерпване на резервите", каза пред "Независимая газета" ръководителят на "СДМ-Банк" Едуард Лушин.

Необходими са "валутни интервенции за предотвратяване на острите негативни колебания на рублата. Рязкото обезценяване на рублата причинява икономически шок, който влияе пряко върху потребителите и предприятията. В сегашната макроикономическа среда това би било твърде опасно", посочи от своя страна анализаторът от инвестиционния холдинг "Финам" Антон Сороко.

"Всички надежди на властите се обърнаха към международните резерви", отбелязаха експерти от Висшата школа по икономика (ВШИ) в проучване, което предстои да бъде публикувано в Русия. Въпреки това тези надежди, както показват изчисленията на авторите, са безпочвени.

Анализът "Коментари върху държавата и бизнеса" ще бъде издаден без участието на бившия първи заместник-председател на Руската централна банка Сергей Алексашенко, който в момента е директор на звеното за макроикономически изследвания към ВШИ. По думите му "някои хора" не харесват това, което прави, и затова той трябва да се дистанцира.

Авторите на проучването припомнят, че към момента Русия притежава чуждестранни валутни резерви в размер на 465 млрд. долара. Преди кризата от 2008 г. резервите бяха 600 млрд. долара, а в началото на 2014 г. – около 510 млрд. долара.

От началото на 2014 г. равнището спадна с 9%. Почти всички от тези средства отидоха за изглаждане на колебанията на валутните курсове. За целта регулаторът похарчи около 40 млрд. долара.

В същото време собствените средства на централна банка в резервите не са толкова много. Според изследването, ако от сумата се приспаднат средствата на Резервния фонд и Националния фонд за социални грижи, директно управляваните от централната банка средства се оказват 300 млрд. долара.

"По-нататъшното намаляване на резервите няма да направи прехода към плаващ валутен курс, който бе признат от президента. Това обаче не означава пълен отказ от намеса на валутния пазар", отбеляза все пак експертът от ВШИ Сергей Пухов.

Още видеа на Bloomberg вижте в сайта на Bulgaria on Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
fallback