IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните резерви на Русия спадат с 9% от началото на годината

Само през тази седмица централната банка изразходи 422 млн. долара, за да подкрепи рублата

10:49 | 08.10.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Валутните резерви на Русия спадат с 9% от началото на годината

Руската централна банка е продала в понеделник валутни резерви на стойност 422 млн. долара (16,8 млрд. рубли), съобщи регулаторът в изявление на официалния си уебсайт. Основната причина е продължаващият спад на рублата, която във вторник поевтиня до ново историческо дъно от над 40 за един долар.

"Централната банка осъществи валутна интервенция за 16,8 млрд. рубли, проведена с един ден по-рано", съобщи във вторник органът. "Задължителните резерви на банките в сметките в Централната банка на Русия във вторник, не са се променили. В понеделник имаше спад в показателя от 0,04 млрд. рубли", посочи регулаторът в изявлението.

"Тези интервенции на валутния пазар, които виждаме сега, не са от значение и няма да доведат до прекомерно изчерпване на резервите", каза пред "Независимая газета" ръководителят на "СДМ-Банк" Едуард Лушин.

Необходими са "валутни интервенции за предотвратяване на острите негативни колебания на рублата. Рязкото обезценяване на рублата причинява икономически шок, който влияе пряко върху потребителите и предприятията. В сегашната макроикономическа среда това би било твърде опасно", посочи от своя страна анализаторът от инвестиционния холдинг "Финам" Антон Сороко.

"Всички надежди на властите се обърнаха към международните резерви", отбелязаха експерти от Висшата школа по икономика (ВШИ) в проучване, което предстои да бъде публикувано в Русия. Въпреки това тези надежди, както показват изчисленията на авторите, са безпочвени.

Анализът "Коментари върху държавата и бизнеса" ще бъде издаден без участието на бившия първи заместник-председател на Руската централна банка Сергей Алексашенко, който в момента е директор на звеното за макроикономически изследвания към ВШИ. По думите му "някои хора" не харесват това, което прави, и затова той трябва да се дистанцира.

Авторите на проучването припомнят, че към момента Русия притежава чуждестранни валутни резерви в размер на 465 млрд. долара. Преди кризата от 2008 г. резервите бяха 600 млрд. долара, а в началото на 2014 г. – около 510 млрд. долара.

От началото на 2014 г. равнището спадна с 9%. Почти всички от тези средства отидоха за изглаждане на колебанията на валутните курсове. За целта регулаторът похарчи около 40 млрд. долара.

В същото време собствените средства на централна банка в резервите не са толкова много. Според изследването, ако от сумата се приспаднат средствата на Резервния фонд и Националния фонд за социални грижи, директно управляваните от централната банка средства се оказват 300 млрд. долара.

"По-нататъшното намаляване на резервите няма да направи прехода към плаващ валутен курс, който бе признат от президента. Това обаче не означава пълен отказ от намеса на валутния пазар", отбеляза все пак експертът от ВШИ Сергей Пухов.

Още видеа на Bloomberg вижте в сайта на Bulgaria on Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 1
Longin
преди 9 години
"БНБ обезпечава М0 демек паричнатата база - като видиш колко са активите на банковата система като дръпнеш от левовете и ги наложиш към то резервите ще ти стане интересно .... "може ли да поясниш ? "дръпнеш от левовете" , и кои резерви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
Принципно да, но глобално ако тръгнеш да рутиш борда, всичко е у кюпа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 0
Ironhorse
преди 9 години
моля да не бъркате резерва на държавата с резерва на БНБ- направление "Паричен съвет"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Ironhorse
преди 9 години
Не съм съгласен.И сега БНБ има периоди в които печата и пуска повече левове, когато има повече кешови плащания и после ги обира.В коментар 9 съм го казал, има паритет между лев/евро.Само ако някой изсипе примерно 5 милиарда долара и поиска за тях левове, практически ще се появи ликвидна криза за левове и тогава БНБ ще напечата, но зад новонапечатаните пари, стои долар !!!Курсът лев/долар преминава през основната валутна двойка евро/долар, така че практически ще стане едно превалутиране, от което на всичкото отгоре БНБ печели.Зад стойността на лева не стои нашата икономика, както е при свободно търгуваните валути, а зад всеки напечатан лев има грубо по 0,5 евро в трезорите на БНБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
За нашите резерви многократно съм казвал, че трябва да говорим след като мине падежът на облигациите през януари 2015-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
БНБ няма как да напечата при ликвидна криза - точно тогава икономически ще панде!БНБ обезпечава М0 демек паричнатата база - като видиш колко са активите на банковата система като дръпнеш от левовете и ги наложиш към то резервите ще ти стане интересно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
Ironhorse
преди 9 години
Да де ама дълга на Русия и частните руски компании е в долари, бре.Както и да е ...Очаквам да се появи човек, който ще спечели на гърба на руснаците, както направи Сорос.Чисто спекулативно изглежда доста примамливо да срутиш някоя валута, а рублата е добър кандидат.Скоро ще четем, как някои е станал 5 пъти по-богат за една нощ, след като е играл срещу рублата.А на коментатора, че ние какви резерви сме имали ...Колега, ние сме във валутен борд ..Най-просто мога да ти го обясня така, колкото лева има, толкова евра има.Мисля че паричната маса беше около тридесет милиарда лева, т.е БНБ има около 15 милиарда евра.Т.е. купувайки левове оставяш евра, а ако продаваш евра взимаш лева.Представи си го като везна.Има само един хипотетичен случай в който може да се предизвика ликвидна криза и тя е ако някой реши да обърне огромно количество долари за левове, което е невероятно.Но тогава банката просто ще до напечата левове за да уравновеси паричната маса, и след време ще ги изтегли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
Pastir2
преди 9 години
Брей, 2008 г., като бех у Москва, ми кихаха само по 23-25 рубли за долар. Сега до над 40 стигнали :/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 3
data
преди 9 години
аха , искам *** да се пробва ;) вероятно ще стигне до извода че на него му трябват доларес а не рупли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 9 години
Нашите резерви са мижави, но ние нямаме претенцията като тях да сме "велика нация", да сме полюс на света, да желаем чужда земя, да желаем да убиваме хора в името на алчността и т.н. Ние сме обикновени трудови хора. А мипки са не тези които са такива по силата на обстоятелствата, а тези при които има грандиозно разминаване между тяхната същност и хипертрофитралото им самомнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още