IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското производство се ускори с 0,6% през септември

Тласъкът дойде от добива на петрол и газ, който се засили след колебанията през летните месеци

12:21 | 06.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британското производство се ускори с 0,6% през септември

Британското промишлено производство е нараснало повече от очакванията през септември според последните данни на Службата за национална статистика (ONS) в Лондон. Основният тласък е дошъл от добива на петрол и газ, който се е засилил след колебанията през летните месеци.

Производството се покачва с 0,6 на сто в сравнение със спада от 0,1% през август. Средната прогноза на анкетираните от Bloomberg 30 икономисти бе за ръст от 0,4 на сто.

За цялото трето тримесечие пък промишленото производство нараства с 0,2% в сравнение с предишната прогноза на ONS за ръст от 0,5 на сто. Според изчисленията на националната статистика низходящата ревизия ще има минимално въздействие от по-малко от 0,1 процентни пункта в общия ръст на БВП за тримесечието.

Промишленото производство все още е с 9,5% на сто по-ниско от стойностите отпреди рецесията през първото тримесечие на 2008 г. Преработващата промишленост пък е с 4,1% под своя връх.

Измерено спрямо година по-рано, британското промишлено производство се увеличава с 1,5 на сто, а фабричната продукция нараства с 2,9%.

Добивът на петрол и природен газ спомогва за ръста през септември, добавяйки 5,2%. Резултатът се различава от постигнатото месец по-рано, когато продукцията се сви от 2,5 на сто.

7 от 13-те категории в преработващата промишленост отчитат ръстове, водени от покачването от 3 на сто в производството на транспортно оборудване. Производството на моторни превозни средства и ремаркета скача с 4,2% и добавя 0,2 процентни пункта към общото производство. В предишния месец тази категория спадна с 5,5% поради слабото търсене през лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още