IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гривната потъна с близо 5% след конфликтите в Украйна през уикенда

Валутата прекрачи за първи път в историята си границата от 14 за долар

09:37 | 11.11.14 г. 1
Гривната потъна с близо 5% след конфликтите в Украйна през уикенда

Украинската валута загуби близо 5 на сто от стойността си в понеделник след най-тежкия уикенд за конфликта в страната в последните повече от два месеца, предава Ройтерс.

Гривната спадна с 4,8 на сто само през първия ден на новата седмица, прекрачвайки за първи път в историята си границата от 14 за долар. Само преди седмица централната банка бе фиксирала курс от 12,95 за долар.

Перспективата двумесечното примирие между проруските сепаратисти и украинските власти да се разпадне натежа върху валутата в последната седмица и я изпрати с 12% надолу само за последната седмица.

46-милионната Украйна продължава да се движи на ръба на фалита въпреки помощта от институции като Международния валутен фонд. Основната причина, освен военните конфликти, е и силната задлъжнялост на Киев към Москва във връзка с доставките на природен газ от Русия.

На фона на цялостните икономически и финансови проблеми на Украйна боевете между правителствените сили и проруските сепаратисти в източната част на Украйна се засилиха през уикенда, подновявайки страховете от война.

Наблюдатели в Донецк и други големи градове по периметъра на контролираните от бунтовниците райони съобщиха за едни от най-ожесточените престрелки от постигнатото на 5 септември прекратяване на огъня, което многократно е нарушавано със спорадични сблъсъци и артилерийска стрелба.

Изострянето на ситуацията заплашва крехкото примирие и става в момент, когато Киев обвинява Москва, че засилва доставките на тежко въоръжение за сепаратистите и изпраща още повече бойци в тяхна подкрепа през рехавата граница между Русия и Източна Украйна, пише Financial Times.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че нейни наблюдатели са видели колона от над 40 камиона по път недалеч от Донецк. Превозните средства са били покрити с брезенти и не са имали обозначения, нито табели с регистрационни номера. Те са теглели гаубици и са превозвали хора с тъмнозелени униформи без обозначения.

ОССЕ не изказа предположения откъде са дошли забелязаните през уикенда камиони и хората в тях, но според украински представители тези информации подсилват твърденията на Киев, че Москва продължава да въоръжава и обучава сепаратистите.

Ключовият икономически проблем за Украйна обаче остава поевтиняващата валута, чийто спад застрашава банките в страната. Само за последния месец и половина централната банка похарчи 1,3 млрд. долара от резервите си, или около 10%, за да блокира пропадането на паричното средство.

"Те (украинските власти – бел. ред.) се опитват да ни демонстрират, че имаме плаващ валутен курс, но аз предпочитам термина "потъване"... Пазарът е във фаза, която може да бъде класифицирана като "режим на паника", коментира неназован представител на чуждестранна банка в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
"46-милионната Украйна продължава да се движи на ръба на фалита въпреки помощта от институции като Международния валутен фонд"Дали пък не се движи по ръба именно благодарение на помощта на тези институции...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още