IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Обвиненията и глобите за манипулиране на световните пазари

Трябваше да изминат над 5 години със скандали, за да стане ясно, че трейдърите са манипулирали валутния пазар, Libor и други водещи бенчмаркове

16:16 | 12.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Обвиненията и глобите за манипулиране на световните пазари

Различните еталони - т. нар. бенчмаркове, съставяни от трейдърите, имат определена роля в днешния свят на модерните финансови пазари. Те служат за установяване на разходите по ипотеки, горива, а и на самите пари. Те са трудни за разбиране и лесни за манипулиране.

В основата на проблема стои вътрешен конфликт – стойностите (цифрите) се определят от самите компании, които имат най-голяма полза от създаването им. Регулаторните органи пък са съгласни, че основните финансови еталони не работят, пише колумнистът в Bloomberg View Лиъм Воън.

Трябваше да изминат над 5 години със скандали, за да стане ясно, че трейдърите са манипулирали цифрите, за да увеличат печалбите си. Сега регулаторите ще сложат край на вероятно най-голямото дело за манипулация и то на валутния пазар, оценяван на 5,3 трлн. долара и дълго време смятан за имунизиран заради размера си.

Водят се дузина дела по целия свят. Разрешаването им ще коства на банките рекордните 41 млрд. долара, изчисляват от Citigroup. Заиграването с лихвения процент на лондонския междубанков пазар (London interbank offered rate), или Libor, излязло на бял свят през 2008 г., завършва с рекордни глоби заради тайните споразумения на редица банки, измежду които Royal Bank of Scotland и UBS.

Бенчмарковете, използвани на петролните пазари, на пазара на злато и при дериватите, също са податливи на злоупотреби. За тяхното манипулиране също се търсят доказателства. След като започнаха разследванията, няколко банки забраниха чат стаите на дилърите и електронните форуми, използвани за комуникация от духовитите трейдъри. До този момент повече от две дузини валутни дилъри напуснаха или бяха уволнени от банки, измежду които Citigroup, JPMorgan Chase и Barclays.

През юли 2013 г. представители на повече от 50 държави въведоха набор от принципи с цел превръщането на еталоните в по-прозрачни, минимизирайки конфликтите на интереси и предоставяйки по-лесни начини за повдигането на обвинения спрямо конкретния виновник. Великобритания въведе санкции за всеки, който съзнателно дава неверни или заблуждаващи твърдения, отнасящи се до определянето на някой бенчмарк.

Обвинените трейдъри твърдят, че следват дългогодишните банкови практики, на които са били обучавани. Те смятат, че не бива да бъдат съдени през призмата на днешните по-строги стандарти. Твърденията са несъстоятелни, имайки предвид, че висши мениджъри също са били замесени в манипулиране на Libor, а и на валутни курсове.

Докато регулаторите въвеждат нови защитни стени, бенчмарковете продължават да се използват толкова широко на финансовите пазари, че те не могат да бъдат променяни по начини, които да доведат до промяна във вече сключени договори или да породят по-голяма волатилност. Докато не се потушат конфликтите, трейдърите все още ще имат стимули, за да надхитряват системата.

В подробна графика екипът на Bloomberg проследява измамите от май 2008 г. насам, когато Английската централна банка и Федералният резерв на САЩ започват свои разследвания относно Libor.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още