IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите банки търсят алтернатива на чат услугата на Bloomberg

Goldman Sachs и Сие ще инвестират до 50 млн. долара в старт-ъпа Perzo, който е доставчик на софтуер за чат

12:09 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ползването на терминал на Bloomberg струва около 20 000 долара на година. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ползването на терминал на Bloomberg струва около 20 000 долара на година. Снимка: Ройтерс

Група от финансови компании, сред които и инвестиционната банка Goldman Sachs, планира да поеме в свои ръце електронната комуникация на своите дилъри. Групата е пред инвестиция в базирания в Калифорния старт-ъп Perzo, доставчик на софтуер за чат, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на запознати със случващото се източници. По този начин фирмите от Уолстрийт ще станат малко по-независими от доставчика на финансови данни Bloomberg, който в момента доминира и над комуникацията между търговците.

В консорциума участват и банки като J. P. Morgan, Bank of America, Morgan Stanley и HSBC, както и инвестиционните посредници BlackRock, Maverick Capital и Citadel. Групата обмисля инвестиция от 40-50 млн. щатски долара в Perzo. Частната компания, която не е листната на борсата, принадлежи на опитния мениджър по комуникациите Дейвид Горл, който е един от създателите на Skype. 

Инвестицията се случва в момент, в който големите банки и техните клиенти от инвестиционна индустрия изпитват безпокойство, че Bloomberg има достъп до чата, който използват търговците, и до данните, които си обменят те. Те търсят алтернативни услуги, които могат да бъдат персонализирани от страна на потребителите в зависимост от техните предпочитания.

Напрежението между Bloomberg, чиито терминали се намират във всяка дилърска зала, и някои от най-големите му клиенти, расте. Освен това нови правила и отмирането на търговските дейности принуждават банките да пестят средства. A ползването на терминал на Bloomberg струва около 20 000 долара на година. Агенцията с основание се счита за лидер в пазара на услуги за предоставяне на финансова информация. Терминалите на Bloomberg са инсталирани на 315 000 работни места, а чрез тях агенцията получава от своите клиенти приходи от над 6 млрд. долара годишно.

Към това трябва да се добави и  нарастващото безпокойство на финансовите фирми, че чувствителни данни могат да попаднат в неподходящи ръце. Goldman е забранила междувременно на своите дилъри да използват определени чат стаи и чат услуги. Това включва и онези, които се предлагат от Bloomberg, писа Wall Street Journal още през януари.

Според източниците на изданието Goldman планира да привлече възможно най-много финансови фирми, за да може системата на Perzo да получи широко приемане на Wall Street от самото начало. За преговорите между Goldman и Perzo първоначално съобщи информационната агенция Ройтерс.

Базираната в Пало Алто Perzo пусна бета версия на своя софтуер в края на миналата година. Тогава Горл написа в публикация в блога на компанията, че предимството на неговата система е, че тя дава на клиентите спокойствието, че „техните данни принадлежат на тях“. Компанията се подпомага от фонда за венчър капитал Merus, който е основан от бившия мениджър на Google Шон Демпси.

Системата на Bloomberg се конкурира и с Dow Jones, издател на The Wall Street Journal. През миналата година Bloomberg нае външни консултанти, които да преразгледат използването на клиентските данни. Няколко банки, включително Goldman, се оплакаха по-рано през 2013 г., че журналисти на Bloomberg са имали достъп до потребителските данни от терминалите. Консултантите обаче не са намерили никакви доказателства, че репортерите реално са използвали подобна информация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още