IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобяват 5 големи банки с над 3 млрд. долара заради манипулации

Швейцарската UBS получава най-високата глоба и ще плати над 800 млн. долара

09:12 | 12.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Глобяват 5 големи банки с над 3 млрд. долара заради манипулации

Скандалът с предполагаемите манипулации на валутни пазари придобива конкретика. Надзорните органи във Великобритания, Швейцария и САЩ наказаха няколко големи банки в сряда сутрин. Според източници на Wall Street Journal по-късно ще има повдигнати обвинения и за индивидуални банкови служители.

Точно в 8 часа българско време надзорните органи в Лондон, Цюрих и Ню Йорк едновременно обявиха мерките пред обществеността. Пет банки - HSBC, Royal Bank of Scotland, UBS, Citigroup и J.P. Morgan Chase са се съгласили да сключат споразумения с британската Комисия за финансов надзор (Financial Conduct Authority – FCA) и Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) на извънсъдебно споразумение за 3 милиарда долара. Едно споразумение с Barclays все още е висящо.

Споразумението със CFTC е за общо около 1,4 млрд. долара, а това с FCA – за 1,1 млрд. лири (1,75 млрд. долара).

Сред най-големите губещи е швейцарската банка UBS, която подлежи и на допълнително наказателно преследване от швейцарския регулатор FINMA. FINMA ще иска от UBS 134 млн. франка (139 млн. долара), а банката ще плати общо над 800 млн. долара. 

В рамките на разследването органите наказват банките за това, че те не са упражнявали достатъчно контрол над валутни търговци и други служители. В допълнение те са държани отговорни за това, че системите за контрол не са били достатъчни, за да предотвратят незаконосъобразни действия на тези служители на валутния пазар - включително валутни сделки за собствена сметка, съобщават предварително добре информирани източници. 

За момента разследването все още не засяга физически лица, но  вътрешни източници твърдят, че властите вече са планирали принудителни действия срещу отделни служители на банките. Регулаторните органи и прокурорите се опитват да отблъснат нарастващата обществена критика, че не са взели достатъчно мерки по време на финансовата криза по отношение на личната отговорност на банковите мениджъри и редови служители.

Запознати с разследването източници твърдят, че швейцарският надзорен орган за финансовия пазар FINMA е предупредил във вторник няколко бивши и настоящи служители на UBS за възможни задържания, тъй като те вероятно са играли роля в предполагаемото нарушение.

Тези предупредителни писма FINMA е изпратила на десетима бивши и настоящи служители на UBS. В писмото пише, че получателите са заподозрени в нарушение и че ще имат възможност да реагират и да оправдаят себе си. Не е ясно кои лица са получили предупредителните писма и какви са възможните санкции за тях.

Същевременно правоохранитените органи в САЩ и Великобритания продължават с разследванията си. Както американското правосъдно министерство, така и британският Serious Fraud Office възнамеряват да повдигнат през 2015 г. обвинения срещу конкретни банкови служители, твърдят осведомени източници. 

Във връзка с валутния скандал вече са били уволнени около 30 трейдъри и други служители в редица банки, припомня WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
А, ама те валутните курсове можело да се манипулират?Да им вярваш ли, да не им ли вярваш - не знам вече :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още