IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският баланс на еврозоната с рекорден връх през септември

Ръстът на износа достигна 9%, а този на вноса - само 5%

14:09 | 17.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският баланс на еврозоната с рекорден връх през септември

Търговският баланс на еврозоната изкачи нов рекорден връх през септември, след като износът нарасна над очакванията, предава Financial Times.

Неизгладената спрямо сезонните изменения разлика между вноса и износа се изкачи до 18,5 млрд. евро през деветия месец според данните на европейската статистическа служба Евростат.

Сезонно изгладените данни пък показаха ниво от 17,7 млрд. евро през август, което е най-високото равнище от март 2013 г., когато бяха отчетени 17,8 млрд. евро. Средната прогноза на анкетираните по-рано икономисти бе за равнище от 16 млрд. евро.

Корекцията в търговското салдо отбеляза 9 на сто ръст на износа, а вносът пък се покачи само с 5 на сто, най-вероятно подпомогнат от обезценяването на еврото.

Единната валута поевтиня с над 5 на сто спрямо долара между май и август, изтривайки още 3 на сто през септември, след като Европейската централна банка разхлаби значително паричната политика. От края на септември досега еврото спадна с още 0,9 на сто с оглед на очакванията, че Марио Драги и компания може да бъдат принудени да действат още по-решително през следващата година.

През миналата седмица ЕЦБ посочи, че отговаря на предизвикателствата, породени от ниската инфлация, отслабващия икономически растеж и все още потиснатата парична и кредитна динамика в еврозоната.

Централните банкери за пореден пък изразиха готовност да постигнат инфлация близка до 2%.

В редовния си месечен бюлетин банката припомни, че покупките на обезпечени облигации са започнали и разкрива, че съвсем скоро ще започнат и покупките на ценни книжа, обезпечени с активи. Програмите ще са с продължителност от минимум две години и успоредно с таргетираните дългосрочни операции по рефинансиране ще продължат до юни 2016 г.

Освен това чрез покупките на активи счетоводният баланс на ЕЦБ ще се увеличи и ще възвърне нивата, наблюдавани в началото на 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още