IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската икономика е нараснала с 0,5% през третото тримесечие

Oкончателните данни на статистическото бюро в Мадрид потвърдиха първоначалната оценка

15:13 | 27.11.14 г.
Испанската икономика е нараснала с 0,5% през третото тримесечие

Испанската икономика е нараснала според очакванията през третото тримесечие, показаха окончателните данни на националната статистическа служба INE, предава RTT News.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е покачил с 0,5%, какъвто бе темпът на растеж и в предходното тримесечие. Измерена на годишна база, икономиката се е разширила с 1,6%, след като нарасна с 1,3% в предходните три месеца.

Данните за третото тримесечие както на тримесечна, така и на годишна база, оказаха в съответствие с първоначалните оценки, публикувани на 30 октомври. Тогава темпът на растеж за второто тримесечие бе ревизиран до 0,6%.

Приносът на вътрешното търсене към годишния ръст на БВП е нараснал до 2,5 пункта от 2,2 пункта през предходното тримесечие. За разлика от тях отрицателният принос от външното търсене е запазил ниво от 0,9 пункта.

Тримесечният растеж на заетостта е спаднал до 0,5% през третото тримесечие. Измерена на годишна база, заетостта е нараснала с 1,4%, или с 221 000 души.

Същевременно безработицата в Испания е намаляла през третото тримесечие. Процентът на безработните испанци е спаднал до 23,67% между юли и септември спрямо 24,47% в предходното тримесечие.

По този начин за пръв от 10 месеца насам показателят слезе под 24 на сто. Анализаторите очакваха резултати от порядъка на 24,10% през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още