IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания повишава леко очакванията си за ръст на БВП за 2014 г. до 3%

Лондон намалява допълнителния данък за петролните компании и непопулярния данък върху недвижимите имоти за почти всички купувачи

21:06 | 03.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Озбърн по време на изказването си пред парламента. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Озбърн по време на изказването си пред парламента. Снимка: Ройтерс

Великобритания очаква икономически растеж от 3% за тази година спрямо първоначално прогнозираните 2,7%, както и бюджетен дефицит на равнище 5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). Това съобщи днес финансовият министър Джордж Озбърн, цитиран от CNBC.

Същевременно Лондон повишава и оценката за икономиката за следващата година, когато се очаква тя да нарасне с темп от 2,4 процента.

„Великобритания има най-силния растеж сред всички големи развити икономики" и "бюджетният дефицит намалява", заяви министърът в традиционната си есенна реч за бюджета. При идването си на власт през 2010 година консерваторите обещаха почти да премахнат дефицита за пет години, припомня AFP.

Данните, обявени днес от Озбърн, обаче сочат, че дефицитът за тази и за финансовата 2015/16 година ще намалее малко по-малко, отколкото правителството първоначално планираше, предаде Ройтерс.

Показателят ще достигне 5% от БВП за 2014/15 година спрямо 5,6% за 2013/14 година. През март британската Служба за бюджетна отговорност прогнозира, че показателят ще се понижи до 4,9% през текущата финансова година

По-късно през деня при свое изявление  в Камарата на общините относно данъчното облагане и разходните планове на правителството, Озбърн заяви, че Великобритания ще ореже допълнителния данък за петролните компании с 2 процентни пункта от 1 януари догодина – от 32 на 30  процента. Намалението е по-слабо в сравнение с исканията на сектора, който се бори с високите разходи и рязкото поевтиняване на петрола.

Озбърн съобщи още, че ще бъде понижен и непопулярният данък върху недвижимите имоти за почти всички купувачи на жилища.  Налогът ще бъде 2% за имоти, струващи между 125 000  и 250 000 лири, 5% при цена от 250 001 до 925 000 лири, 10% за стойности до 1,5 милиона и 12 на сто над това  равнище. За най-скъпите имоти обаче ставката от 12 процента е повишена спрямо предишните 7%.

Мултинационалните компании, които изпращат спечелени пари от приходи, изкарани във Великобритания, към офшорни дестинации, ще трябва да плащат 25-процентов данък за пренасочване на печалби, стана ясно още днес. В реч пред британски парламент Джордж Озбърн заяви, че с така наречения Google tax ще се облагат печалбите, които "изкуствено" се изнасят от страната. Налогът носи името Google, тъй като ще засегне предимно големи мултинационални компании с централи в САЩ, които работят във високотехнологичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още