IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ и АЦБ очаквано не предприеха стъпки встрани

Основната лихва в еврозоната остана на рекордното дъно от 0,05%, а тази на Острова – 0,5%

14:47 | 04.12.14 г.
ЕЦБ и АЦБ очаквано не предприеха стъпки встрани

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано не измени лихвените проценти за еврозоната и през декември – ход, който предприе за последно неочаквано за пазарите в началото на септември.

Европейската финансова институция запази основния лихвен процент по рефинансиране в размер на 0,05%. Отрицателната лихва по овърнайт депозитите на банките остана -0,2%, а ставката по пределното кредитно улеснение – в размер на 0,3 на сто.

Пазарните участници очакват сега последната за годината традиционна месечна пресконференция на президента на банката Марио Драги, която е насрочена за 15:30 часа българско време. Анализаторите очакват повече подробности относно планираната програма за покупка на държавни ценни книжа, обезпечени с активи.

В края на ноември ЕЦБ официално започна да изкупува обезпечени с активи ценни книжа – ход, имащ за цел да насърчи банките да отпускат заеми и да съживи икономиката.

"След публикуването на нормативен акт по прилагането на програмата за покупка на Аsset-Backed Securities (ABS) Евросистемата започна покупките на 21 ноември 2014 г.", посочи в социалната платформа Twitter институцията.

Програмата е част от стратегията на президента на ЕЦБ Марио Драги, който обеща да разшири баланса на институцията с до 1 трлн. евро. Според заявки тя вероятно ще продължи най-малко две години. ЕЦБ ще даде първите си данни за обема на закупените книжа още в началото на следващата седмица.

Ако програмата за покупка на ABS не достигне обем от 1 трлн. евро, тласъкът за икономиката може да се окаже по-малък от прогнозираното, което да доведе до необходимостта от печатане на пари. Най-вероятният използван от Марио Драги и компания метод са т.нар. количествени улеснения, предприети с променлив успех в Япония и САЩ.

За да ограничи евентуално бъдещи проблеми, ЕЦБ направи заявка, че ще изкупува само най-сигурните активи на пазара и по този начин ще разширява баланса си максимално безрисково.

Междувременно подхождайки също според очакванията, Английската централна банка (АЦБ) запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5%. Обемът на годишните покупки на активи също остана без изменение при досегашното ниво от 375 млрд. паунда.

Фокусът сега ще бъде насочен върху протокола от срещата на Комитета по паричната политика, който ще бъде публикуван след две седмици и който трябва да разкрие бъдещите насоки на банката.

Непосредствено след представянето на решенията едно евро се разменя за 1,2315 долара. GBP/USD пък е при ниво от 1,5671.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още